Șoferi consumatori de droguri, depistați în trafic de polițiști cu ajutorul unor aparate noi

Doi tineri s-au ales, zilele trecute, cu dosare penale pentru că au consumat substanțe interzise înainte de a se urca la volan. Un altul a fost depistat în urmă cu două săptămâni. Substanțele consumate de aceștia au fost cocaină și opiu. Din această lună, poliţiştii buzoieni pot depista prezența drogurilor în organism.

Polițiștii din județul Buzău au primit în dotare două aparate marca Drager, model Drug Test 5.000, care analizează saliva suspecţilor şi poate indica fără erori dacă aceştia au consumat sau nu substanţe interzise.

Numai în weekend-ul trecut fost depistați doi șoferi care se aflau sub influenţa unor substanţe psihoactive. Este vorba despre un râmnicean de 37 de ani şi un tânăr de 24 de ani din Vernești.

După ce dispozitivul a confirmat prezența substanțelor în corpul celor doi șoferi, aceștia au fost conduşi la spital pentru prelevarea de mostre biologice şi s-au întocmit dosare penale.

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări și evita obstacolele apărute în cale.

Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecințe deosebit de grave.