Solariile fermierilor din Buzău, pline de legume și verdețuri gata să fie culese și expuse în piețe

Cu zece lei, promit legumicultorii, putem prepara o porție îndestulătoare de salată verde, cu ceapă, ridichi și roșii autohtone.

Ferma buzoianului Mircea Tatu este atât de performantă încât legumele sale sunt primele care ajung în piețele din această parte a țării. Primele ridichi sunt aproape gata de recoltare, iar producția se anunță a fi una foarte bună.

Vor fi pe tarabe, la sfârșitul săptămânii, promite fermierul. ”Estimez că ridichile vor fi undeva la 3 lei o legătura cu șase ridichi, suficiente pentru o salată”, spune Mircea Tatu.

Legumicultorul din Cochirleanca are vești bune pentru toți cei care sunt în goana după verdețuri și legume sănătoase, produse în sol românesc. Pe lângă ridichile gustoase și sănătoase, buzoianul este gata să înceapă culesul și la alte verdețuri.

”Ceapa este nelipsită dintr-o salată sănătoasă. Așa că o scoatem la piața tot acum. De asemenea, salata a atins dimensiunea potrivită și putem începe recoltarea. Deja am început să rupem salată care a ajuns la maturitate”, spune Mircea Tatu.

Fermierul din Buzău promite că, până la sfârșitul săptămânii, va scoate la vânzare tot ce e necesar pentru o salată de crudități culese sută la sută din pământul nostru. Cât privește prețul trufandalelor, legumicultorul buzoian are vești bune.

”În jur de nouă lei va costa o salată sănătoasă, din produse naturale. Avem nevoie de o salată verde, care va costa vreo trei lei, ceapa verde, ridichile, care vor fi tot în jurul a trei lei fiecare”, este calculul făcut pe loc de fermierul din Buzău.

Toți legumicultorii din jurul Buzăului muncesc pe brânci în această perioadă, pentru a putea aproviziona piețele agro-alimentare în perioada premergătoare sărbătorilor de Paște. Ștefan Petrache produce verdețuri pentru o pensiune din Mărăcineni, unde la mare căutare sunt mâncărurile de post.

”Acum clienții caută în primul rând salata verde, ceapa și usturoiul verde, spanac, pentru că e perioada lor. E verde, proaspătă și sănătoasă”, spune Ștefan Petrache, legumicultor din Potoceni.

Tot din acest weekend, apar la vânzare și primele roșii românești crescute în solarii încălzite. Acestea vor avea prețuri piperate, de peste 23 de lei kilogramul, justificate de legumicultori prin investițiile mari în producerea lor.