Specialiștii Muzeului Județean Buzău, primele măsuri pentru protejarea unui nou sit arheologic descoperit la Săhăteni

Rămășițe umane, fragmente de obiecte ceramice precum și un inel au fost descoperite recent pe un teren privat din comuna buzoiană Săhăteni, în urma unor lucrări de excavare. Noul sit arheologic scoate la lumină urme de locuire aparținând unor culturi din perioada secolului IV și a Evului Mediu.

„Sesizați de reprezentanții investitorului și de către Direcția Județeană pentru Cultură Buzău, arheologi din cadrul muzeului județean s-au deplasat în teren și au luat primele măsuri pentru conservarea descoperirilor. Urmează ca în cel mai scurt timp să fie inițiate demersurile pentru cercetare”, este mesajul transmis pe rețelele de socializare de conducerea Muzeului Județean Buzău.

Situl se află într-o zonă în care nu exista nicio informație despre vreo descoperire, potrivit directorului Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache. În momentul în care au derulat o lucrare, au fost descoperite oseminte umane precum și fragmente ceramice.

„Au fost oprite lucrările iar în câteva ore o echipă de arheologi s-a deplasat în teren, a făcut o evaluare rapidă după care a procedat la recuperarea materialelor și conservarea primară a zonei”, declară Daniel Costache.

Descoperirile provin din două perioade istorice destul de îndepărtate în timp, deși sunt descoperite în același sit. Arheologii au recuperat și ridicat atât recipientele ceramice, cât și oasele umane precum și un inel aparent din argint.

Specialiștii spun că noul sit este deosebit de important din punct de vedere științific pentru că ajută la întregirea hărții arheologice naționale.

„Din punct de vedere al încadrării cronologice, acolo avem fragmente ceramice care provin din cadrul culturii Sântana de Mureș, secolul IV, cam pe același palier cronologic cu Diadema de la Gherăseni și totodată au fost descoperite oseminte umane din morminte aparținând Evului Mediu”, spune Daniel Costache.

Obiectele descoperite la Săhăteni ar putea proveni de la aceeași categorie de populație care a deținut Diadema găsită la Gherăseni, una dintre cele mai importante piese descoperite la Buzău, oferind dovezi despre oamenii cu capete alungite care au trăit pe aceste meleaguri.

Bijuteria a fost găsită pe craniul unei femei care provenea din rândul hunilor. A murit înainte să împlinească vârsta de 25 de ani şi, cel mai probabil, făcea parte din generațiile care s-au născut pe aceste meleaguri.