Spitalul din Smeeni, modernizat cu aparatură medicală de ultimă generație, de peste 10 milioane de euro

Spitalul de Boli Cronice din localitatea buzoiană Smeeni a reușit să atragă fonduri de peste 10 milioane de euro, bani cu care unitatea medicală a fost dotată cu aparatură medicală de ultimă generație. Tot aici, și tot cu fonduri europene, se construiește un modern centru balnear pentru tratament.

Spitalul din Smeeni a fost înființat în 1959 pentru a deservi localitățile din Bărăgan. A funcționat neîntrerupt de atunci și până în 2010, atunci cînd a fost trecut pe lista unităților medicale care urmau să fie desființate de guvernul Boc.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat, pentru că la acel moment spitalul accesase deja primele fonduri europene pentru modernizarea ambulatoriului. Odată desființată unitatea medicală, fondurile trebuiau să fie rambursate.

”Din anul 2008, de când sunt managerul acestui spital, am avut o evoluție constantă și permanentă în ceea ce privește investițiile. Faptul că Spitalul de Boli Cronice Smeeni nu a fost desființat împreună cu alte spitale similare din țară s-a datorat și faptului că aveam deja accesate fonduri europene prin care am reabilitat aproape jumătate din spital, partea de ambulatoriu, și dotat cu echipamente medicale performante pentru momentul respectiv”, spune Marilena Dobrescu, managerul Spitalului de Boli Cronice Smeeni.

De atunci și până în prezent, investițiile au continuat în acest spital, până acum fiind accesate mai bine de 10 milioane de euro, bani prin care spitalul a fost dotat cu cele mai noi dispozitive medicale.

Astfel, spitalul are în prezent laboratoare de analiză, RMN, centru de imagistică și săli de recuperare medicală. Pentru că aici au ajuns foarte mulți pacienți post Covid-19, spitalul a accesat fonduri și pentru tratamentul acestor afecțiuni.

În spital au venit astfel să lucreze medici tineri, care și-au făcut rezidențiatul aici și care și-au dorit să își continue activitatea în această unitate medicală. Alții au venit din sistemul privat, tocmai pentru că aici au găsit dotări de ultimă generație.

”Primul contact a fost în 2011, când am terminat rezidențiatul. Am început aici prin a face gărzi și cred că de atunci mi-a rămas în suflet echipa, mi-au rămas oamenii, colegii care sunt extraordinari. Apoi am lucrat la o altă unitate medicală, dar am revenit în 2021 când am reînceput cu normă întreagă aici. La nivel de dotări suntem foarte bine. S-a schimbat totul, avem paturi noi, aparatură de ultimă generație, ecograf, RMN, care este unul dintre cele mai performante, avem baza de recuperare care detine aparate care sunt unice în județ”, declară Simona Anton, medic boli interne.

Investițiile nu se opresc aici. În curtea spitalului urmează să fie amenajat un centru balnear de tratament modern, cu piscine, săli de hidroterapie, fizioterapie și masaj. Investiția se ridică la aproximativ 3 milioane de euro, bani din fonduri europene.