Sterilet pentru mămicile sărace, proiect al autorităților buzoiene

Tot mai multe mămici minore îşi abandonează bebelușii în Maternitate. S-a constatat că sărăcia este cea care le împinge pe tinere să-și părăsească pruncii. Printr-un program derulat de Spitalul Județean și DGASPC Buzău, femeile fără posibilități materiale își pot pune sterilet în Maternitate, gratuit.

Abandonul nou-născuţilor constituie un fenomen în județul Buzău, mai ales în ultimii ani. Anul trecut, de exemplu, 25 de bebeluși au fost abandonați la Maternitatea din Buzău.

Conducerea Spitalului Judeţean Buzău consideră că este necesară o campanie pentru stoparea abandonului de bebeluși. De cele mai multe ori, copiii părăsiți în Maternitate ajung la asistenţi maternali, deoarece situațiile în care mămicile se răzgândesc şi revin să îi ia acasă sunt foarte rare.

S-a constatat că sărăcia este cea care le împinge pe femei să-și părăsească pruncii. Acesta fiind motivul principal al abandonului, autoritățile buzoiene au convenit să dea o mână de ajutor familiilor cu mulți copii a căror situație financiară nu le permite să mai îngrijească și alte suflete.

Este vorba despre montarea de sterilete gratuite pentru mămicile care au copii, dar cărora condițiile financiare precare nu le permit să mai crească alții, pentru prevenirea abandonului ulterior.

Spitalul Județean și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău au semnat un protocol prin care mămicile fără posibilităţi materiale îşi pot pune, gratuit, sterilet.

Din cauză că proiectul nu este promovat suficient la sate, doar două femei din județ au solicitat, până acum, să li se monteze sterilet.

Steriletul este un dispozitiv intrauterin (DIU) în forma literei T. Plasat în uter pentru a preveni sarcina, steriletul este una dintre cele mai utilizate metode de contracepţie.