Câteva sute de familii din satele buzoiene Tăbărăști și Gălbinași așteaptă cu emoție sezonul rece, după ce alimentarea cu gaze a gospodăriilor s-a întrerupt deja de mai multe ori.
Din cauza scăderii presiunii din rețeaua de gaze, localnicii din satele Tăbărăști și Gălbinași au ajuns să îndure frigul de mai multe ori, în această lună, deoarece nu le-au funcționat centralele sau convectoarele pe gaz.
În cei 20 de ani de când și-au tras gaze în gospodării, cei mai mulți dintre săteni au renunțat la sobele pe lemn. Acum, au motive serioase să le regrete.
”Am mai pus ceva pe noi, o vestă, o plapumă. Ce să mai, o să fac iar sobă, nu poți să stai cu emoții în toiul ernii. Sunt și copii mulți care suferă și nu e bine. Am auzit că ultima sondă nu mai are presiune iar nouă ni s-a promis că o să avem resurse 50 de ani”, spune Gheorghe, un domn care locuiește în satul Tăbărăști, comuna Gălbinași.
În luna octombrie, au rămas fără sursă de încălzire peste 2.000 de suflete din cele două sate, între care mulți bătrâni și copii.
Nicoleta Antemir povestește că a trebuit să facă rost de radiatoare electrice, pentru a le face cald celor două fetițe ale sale. Cuptorul cu microunde a devenit brusc cel mai prețios aparat electrocasnic din casă.
”Au fost bune aparatele electrice de încălzire, dar nu te poți baza pe ele. Cuptorul cu microunde e bun și el, dar dacă ai mâncarea făcută și doar trebuie încălzită. Dacă întreruperea gazelor va fi de durată, rr fi destul de complicat”, spune Nicoleta Antemir, localnică din satul Tăbărăști.
Nicoleta a aflat de la Primărie că sursa problemelor este epuizarea zăcămintelor din zonă, care alimentează gospodăriile din Gălbinași de peste două decenii. Este speriată la gândul că familia ei va rămâne definitiv fără gaze la centrală și aragaz în mijlocul iernii.
”Noi când am modernizat casa, am ales să nu mai avem horn, gândindu-ne că vom avea căldură. Situația a fost îngrijorătoare și dorim cu toții să fie cald. Părinții, bunicii, au ales încălzirea cu gaze iar acum au avut nevoie de radiatoare”, mărturisește Nicoleta.
În cei 20 de ani de la racordarea comunei Gălbinași la rețeaua de gaze extrase din subsolul comunei, patru dintre cele cinci sonde au fost oprite după ce au rămas fără rezerve de gaze naturale. Ultima sondă rămasă în funcțiune dă și ea semne că se apropie de sfârșit, spre disperarea oamenilor din Gălbinași.
”La inaugurarea stației de măsurare și reglare din Gălbinași ne promiteau că avem gaze pentru multă vreme. În final, iată, am rămas fără. O să trecem la resurse proprii, la lemne, care s-au scumpit și ele, din păcate”, ne transmite domnul Guțeniuc, localnic din Gălbinași.
Autoritățile din Gălbinași spun că rezolvarea crizei gazelor nu ține de ei, ci de o înțelegere între mai mulți giganți de pe piața energetică. ”Ni se promitea că minimum 50 de ani nu vom avea probleme cu capacitatea acestor sonde”, transmite Dumitru Dragomir, primarul comunei Gălbinași.
Soluția ar fi ca rețeaua locală de gaze să fie deconectată de la sondele ajunse inutile și legată la rețeaua națională de distribuție, demers care necesită investiții foarte mari, peste posibilitățile bugetului local.
OMV Petrom, proprietarul sondelor de extracție și al stațiilor de reglare și măsurare (SRM), a notificat deja autoritățile publice locale că, începând cu data de 27 octombrie, nu va mai putea să furnizeze gaze pentru locuitorii satelor Tăbărăști și Gălbinași.
Ca să treacă această criză, primarul din Gălbinași, Dumitru Dragomir, a cerut ajutorul Prefecturii Buzău. Instituția a organizat deja o conferință online la care au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Buzău, ai Primăriei Gălbinași, reprezentanții furnizorilor de gaze naturale și din partea operatorului al cărui gazoduct trece prin zonă.
La negocieri, TransGaz s-a angajat că va face racordarea stației de reglare și măsurare a gazelor naturale din Tăbărăști la magistrala națională, numai cu anumite condiții. Miza ar fi preluarea în folosință gratuită, și nu prin cumpărare, a stației de reglare și măsurare a gazelor naturale pe care, proprietarul ei, OMV Petrom, ar vrea mai degrabă să o vândă, și chiar la un preț uriaș.