„Tezaur” de gemuri și dulcețuri, într-o pensiune de la poalele Vulcanilor Noroioși

În Ținutul Buzăului, gospodinele cunosc rețete de dulceață și mici trucuri care le ajută să mențină fructele întregi și la fel de aromate ca atunci când erau proaspete.

Este o rețetă tradițională pe care bunica mea o făcea. Uitați, fructele sunt frumoase și rămân întregi”, ne spune Claudia, una dintre priceputele gospodine care au transformat cămara uneia dintre pensiunile de la poalele Vulcanilor Noroioși într-un tezaur de gemuri și dulcețuri.

Știe de la bătrânii familiei să conserve aproape orice fruct aromat sau petală de floare parfumată. Căpșunele, spune Claudia, sunt fructele cu cel mai intens gust.

”O dulceață făcută de noi se poate păstra doi, trei ani, fără probleme. Nu se zaharisește și se păstrează același gust, aceeași consistență, adică fructul întreg”, spune bucătăreasa complexului turistic.

Căpșunele au început să dispară din grădini, sezonul lor fiind la final, însă ajung în cămări sub formă de dulceață și gem. ”Noi ne pregătim în toată perioada asta pentru că toți turiștii străini care vin doresc produsele tradiționale românești și le plac foarte mult dulcețurile cu pâine prăjită, cu unt”, declară Aurel Boboc, proprietar camping.

Este o adevărate piatră de încercare menținerea calității parfumatelor fructe și după conservare. Pentru gospodinele din Ținutul Buzăului, precum Claudia, nu e deloc un mister cum să păstreze căpșuna întreagă și la fel de gustoasă ca atunci când era proaspătă.

”Mai mult de trei kilograme de fruct nu putem prepara, pentru că altfel fructele se zdrobesc. Așa că preferăm ca fructele să rămână întregi și facem cantitate mai mică”, ne explică doamna Claudia.

Fructele trebuie curățate de codițe, apoi spălate în mai multe ape. Pentru a rămâne ferme în compoziție, căpșunele nu trebuie să fie foarte coapte. Între timp, trebuie fiert siropul, în care se adaugă o lămâie menită să prevină zaharisirea.

”În timp ce spălăm fructele, pe aragaz avem o oală în care pregătim siropul și care trebuie să fie un pic mai cleios, pentru a lega compoziția când punem și căpșuna”, spune Flori, bucătăreasă la pensiunea de la Vulcanii Noroioși.

Rețeta dezvăluită de gospodinele pensiunii de la Vulcanii Noroioși conține un ingredient special.

”Folosind apa de var, le ținem zece minute, după ce le spălăm foarte bine, le ținem în apă de var zece minute, după care le spălăm în două, trei ape și le băgăm în siropul care deja e fiert și le lăsăm să-și lase ele puțină zeamă. Folosim o cantitate mai mare de apă, undeva la zece litri, în care adăugăm 100 de grame de pudră, praf de var, pe care îl dizolvăm și îl lăsăm la decantat câteva minute. După aceea, turnăm peste fructe”, spune Claudia.

Căpșunele se lasă o oră la fiert în siropul preparat anterior. La final, obținem o dulceață savuroasă în care plutesc fructe întregi, cu gustul și parfumul păstrate exact ca atunci când erau proaspete. Compoziția ajunge în borcane închise etanș apoi în depozite răcoroase.