Vom plăti mai mult pentru primele roșii românești în această primăvară, iar motivul este frigul. Temperaturile scăzute pun la grea încercare legumicultorii, care sunt obligați să ardă cantități mari de lemne și cărbuni pentru a menține o temperatură optimă în solarii.
Costurile uriașe de încălzire vor împinge inevitabil prețurile produselor în sus, în funcție de cât de aspră va fi vremea până la venirea căldurii.
La Glodeanu Sărat, în județul Buzău, legumicultorii muncesc pe brânci pentru a-și întreține răsadurile de tomate. Este perioada de pregătire a plantelor din noua cultură, iar pentru a asigura căldura necesară, sobele și centralele ard neîncetat, de câteva luni.
Răzvan Sâmpetru, un legumicultor cu experiență din Glodeanu Sărat, cultivă roșii dintr-un soi timpuriu. În solariile sale, unde lucrează alături de familie și câțiva muncitori din sat, căldura este esențială.
Temperaturile trebuie să fie constante, între 15 și 20 de grade Celsius. Pentru asta, a improvizat un godin, iar fumul încinge conducta prin care este evacuat și ridică temperatura în interior cu câteva grade.
Focul pornește toamna, când dă frigul, și se oprește abia la plantare. Doar încălzirea costă zeci de mii de lei lunar,” spune fermierul.
Fiecare grad din solar este plătit scump. Pentru a încălzi solariile la o temperatură optimă, facturile pentru combustibil ajung la câteva zeci de mii de lei pe lună. Iar asta se va reflecta în prețul roșiilor.
Dacă anul trecut, la început de sezon, un kilogram costa 35 de lei, anul acesta prețul poate depăși 50 de lei.
Nu doar cărbunii și lemnele sunt scumpe. Centralele pe cărbuni, energia electrică, dar și îngrășămintele reprezintă cheltuieli în continuă creștere. Fermierii spun că, fără ajustarea prețului tomatelor, vor ieși în pierdere.

Legumicultorii buzoieni spun că, în ciuda costurilor ridicate pentru producerea tomatelor, vor continua să muncească pentru a oferi produse de calitate.
Însă, fără sprijin concret pentru reducerea cheltuielilor, legumele românești pot deveni un lux pentru mulți cumpărători, la început de sezon.