Trei noi cazuri de pestă porcină africană, confirmate în județul Buzău

Autoritățile au confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcul domestic în două gospodării particulare, una situată satul Cochirleanca, comuna Cochirleanca și cea de a doua în localitatea Valea Râmnicului. De asemenea s-a confirmat și un nou caz de pestă porcină africană la un mistreț vânat pe fondul de vânătoare nr. 20 Monteoru gestionat de A.J.V.P.S. Buzău.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării focarelor de PPA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor, precum și a mijloacelor de transport.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 4 focare din exploatații non profesionale declarat în 2 localități respectiv, Orașul Pogoanele (1 focar), satul Cochirleanca (2 focare) și Valea Râmnicului (1 focar)

În mediul silvatic prezența virului Pestei Porcine africane a fost confirmată în 20 cazuri la mistreț pe raza a 9 fonduri de vânătoare; 57 Zărnești (1 caz), 26 Umbrărelu (2 cazuri) 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (2 cazuri), 27 Berca (3 cazuri), 41 Beceni (4 cazuri), 42 Aldeni (4 cazuri), 45 Dedulești (2 cazuri) și 20 Monteoru (1 caz).

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA de la declararea primului focar de Pestă porcină africană în septembrie 2018 au fost stinse până la această dată 20 focare la porcul domestic.

Având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei, D.S.V.S.A. Buzău solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau D.S.V.S.A. Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Evoluţia situației epidemiologice este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.