Trufandalele românești de primăvară, produse în sistem sută la sută natural. Castraveții „de Buzău”, mai scumpi decât cei din import dar cu un gust deosebit

Legumele româneşti din piețe au prețuri mai mari decât marfa din import, însă au un gust deosebit și sunt produse în sistem sută la sută natural. Un legumicultor din Buzău are de peste o săptămână la tarabe castraveți crescuți în sol românesc.

Castraveții din ferma buzoianului Mircea Tatu sunt buni de cules de mai bine de o săptămână. Îi pune în lădițe numai pe cei care au o anumită dimensiune și aspect, pentru a nu-și dezamăgi clienții care au așteptat luni bune primele legume naturale.

”De obicei îi luăm în diferite stadii, chiar și pe cei mai mici, pentru murat. La cultura de primăvară, castraveții ne se culeg decât cei mari, pentru că se curăță, ajung la salate, și de regulă sunt preferați cei din care să rămână ceva”, spune Mircea Tatu, fermier din Cochirleanca.

Mircea Tatu va produce castraveți până la mijlocul verii, pe o suprafață cultivată de peste 1.500 de metri pătrați, acoperită cu solarii.

”Noi, castraveții îi plantăm devreme și avem și solariile încălzite. Așa se explică de ce ieșim mai devreme, primii chiar. Sunt legume pretențioase la lumină și căldură, pe care noi le asigurăm, chiar dacă e nevoie de cheltuieli în plus”, declară Mircea Tatu.

Castraveții recoltați din solariile buzoianului sunt mari și foarte gustoși. Provin dintr-un hibrid vechi, olandez, selectat în timp și adaptat solului și climei din zona Buzăului. ”Îl cultivăm de 14 ani, pentru că are gust bun, e zemos și aspectuos. E un hibrid foarte bun”, spune producătorul acestor castraveți.

Castraveții românești care se găsesc acum în piețele din Buzău și Râmnicu Sărat sunt mai scumpi cu patru, cinci lei decât cei aduși din Spania sau Grecia.

”Castraveții românești sunt 15 lei la început, după care o să scadă după ce ajunge mai multă marfă românească la tarabă. Sunt mulți clienți care cumpără pentru calitatea produselor românești. Iau cam o jumătate de kilogram, în medie”, spune Mihai, vânzător în piața din Râmnicu Sărat.

Ferma buzoianului Mircea Tatu a aprovizionat piețele din regiune și cu primele tomate crescute în pământ românesc. Acestea au ieșit la mijlocul lunii martie și costă în continuare 23 de lei.