Un fermier buzoian introduce în piețe un nou soi de usturoi, botezat Benone

Potrivit producătorului , usturoiul Benone Sinulescu este mai dulceag, mai aromat și mai iute decât cel din import. Se află deocamdată la uscat, etapă în care leguma capătă rezistență, astfel încât să o putem păstra până la iarnă.

Pentru a relansa tradiția cultivării usturoiului în apropiere de Râmnicu Sărat, Valentin Jecu a decis cu cinci ani în urmă să ceară ajutor Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare în Legumiculură din Buzău.

La solicitarea sa, cercetătorii de aici au reușit să preia soiurile locale, pe cale de dispariție, și să dezvolte altele noi, mai rezistente la boli și stres termic. Dintre acestea, usturoiul Benone a fost deja omologat iar peste puțin timp va apărea în piețe și în supermarketuri.

”Este primul lui an sub denumirea de usturoi Benone. Până acum, l-am vândut sub denumirea de usturoi de Râmnicelu. Din acest an poartă denumirea cunoscutului rapsod buzoian. Este practic același soi de usturoi, cu aceleași calități, dulce, acrișor, iute, care nu se mai găsesc la alt usturoi din România”, spune fermierul din Râmnicelu.

Usturoiul recoltat deja de producătorul de lângă Râmnicu Sărat se află deocamdată la uscat, etapă în care leguma capătă rezistență, astfel încât să putem păstra până la iarnă usturoiul iute și dulceag, de Buzău.

”Are foarte multe straturi de protecție, ceea ce îi dă o rezistență foarte mare pe timpul iernii. Genetic, usturoiul este programat să încolțească de la jumătatea lunii februarie, până la sfârșitul lunii martie. Acest usturoi se păstrează în condiții perfecte fără a avea probleme cu încolțirea, nefiind necesară tratarea cu inhibatori de germinație”, explică producătorul de usturoi.

Valentin Jecu a produs anul acesta 50 de tone de usturoi, pe o suprafață de peste 15 hectare de teren din comuna Râmnicelu. Localitatea este vestită pentru gustosul usturoi. Pământul bun și priceperea generațiilor de cultivatori au făcut ca acest soi să capete multe calități.

”Usturoiul are cerințe speciale față de sol și de climă. Nu se obțin rezultate bune pe tot teritoriul țării noastre, ci doar în zonele pretabile usturoiului, în luncile râului, în zone cu teren ușor nisipos, cu drenaj bun, acolo unde se păstrează nematozii de sol. Buzăul oferă condiții bune și îl găsim în istorie cultivat în zona Râmnicu Sărat, însă niciodată nu a fost omologat sub denumirea vreunui soi”, spune Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău.

Căpățânile de usturoi de Râmnicelul, cunoscut și ca usturoi călugăresc, poate că nu arată la fel de bine ca usturoiul din Spania sau China, însă detronează produsele de import prin gust și iuțime. Un kilogram de usturoi de Râmnicu Sărat va costa la raft 15 lei kilogramul.

”Pe al nostru îl recunoaștem după mustăți și culoarea din interior. Usturoiul din import nu are această culoare maronie; este ori alb, ori maro foarte închis. Trebuie să aibă gustul dulce acrișor. Prețul recomandat de mine va fi de 15 lei cu TVA la raft”, declară Valentin Jecu.

În 2021, Buzăul este patria usturoiului. Nu mai puţin de 146 de legumicultori din acest județ, mulți din Râmnicelu, au ales să cultive usturoi. Buzoienii urmează să primească peste 21 la sută din subvențiile alocate programului la nivel național.