Unul dintre cei mai buni interpreţi ai genului lăutăresc va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Buzău

Acordeonistul Ionel Tudorache este considerat ca fiind unul dintre cei mai buni interpreţi ai genului lăutăresc. Acestuia îi va fi conferit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Buzău, la propunerea primarul Constantin Toma, proiect ce va fi supus spre aprobare aleșilor municipali în ședința din iunie.

lonel Tudorache, muzicant cu acordeonul şi vocea, s-a născut la Buzău, pe 26 iulie 1953. Fiu al unui violonist celebru, Aurel Tudorache (1924-2008) şi al loanei, la vârsta de 5 ani a încercat să cânte la vioara tatălui său, dar de la vârsta de 7 ani s-a îndreptat către acordeon.

Ionel Tudorache și-a căpătat încă din anii `80 renumele de mare maestru al acordeonului. A fost remarcat peste ani şi de fiul cel mai mic al cuplului dicatorial Ceauşescu. ”Prima oară am cântat la Constanţa pentru Nicuşor. Se purta frumos cu noi, ca un adevărat domn. Îi plăcea melodia La Chilia-n port”, povesteşte Ionel Tudorache.

Pentru că urca frecvent pe scenă alături de Tony Iordache, Gabi Luncă, Onoriu sau Romica Puceanu, Nicu Ceauşescu îl invita la revelion şi la orice ocazie specială să-i cânte melodiile lui Marcel Budală, Ilie Udilă sau Fărămiţă Lambru.

Lăutarul buzoian Ionel Tudorache are trei albume înregistrate la casa de discuri Electrecord şi este cunoscut pentru originalitatea cu care interpretează melodia „La Chilia-n port”, pe care el a cules-o din folclor și a cântat-o pe marile scene.

”Eu sunt cel care a mers în Chilia pentru documentare şi am valorificat-o, transformând-o în şlagăr al muzicii lăutăreşti. Melodia „La Chilia-n port” este o variantă îmbunătățită permanent de către mine, împreună cu instrumentiștii cu care am colaborat de-a lungul timpului”, ne-a declarat, mândru, lăutarul Ionel Tudorache din Buzău.

În anul 1998 a înființat taraful clasic „Ionel Tudorache”, iar în anul 2000 a înregistrat albumul „La Chilia-n port”. Melodia a fost remarcată și utilizată la ecranizarea filmului “Cel mai iubit dintre pământeni”, în regia lui Şerban Marinescu, după romanul cu acelaşi titlu, de Marin Preda.

În anul 2007 a înregistrat albumul „Avea moşu’ un băiețel”, în 2011, albumul cu titlul „Adu calu’, pune şaua”, iar în anul 2021 a înregistrat la Roton Disc, albumul „Sănătatea-i mai presus ca toate”.

Specialiştii îl apreciază ca pe unul dintre cei mai buni interpreți ai genului lăutăresc și an de an este invitat special al Festivalului de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc” de la Piteşti. De asemenea, participă, cu mare succes la festivalurile „loana Radu” din Craiova sau „lon Albeşteanu” din Slobozia.