Unul dintre cei mai rari șerpi veninoși din România, pe dealurile de la Vulcanii Noroioși

Unul dintre cei mai  rari șerpi veninoși  din țara noastră, aflați pe cale de dispariție, au fost semnalați în apropierea Vulcanilor Noroioși. Pentru confirmarea descoperirii, a fost organizată recent o expediție de specialitate.

Reprezentanții asociației Ținutul Buzăului anunță într-o postare pe site-ul propriu că cea mai rară specie de viperă din România, vipera de stepă, trăiește pe dealurile din apropierea Vulcanilor Noroioși.

Această descoperire este considerată un eveniment important în lumea herpetologiei, o reușită a unui grup de biologi și fotografi de natură care au venit special în Ținutul Buzăului pentru a căuta această specie de șarpe.

Startul în căutarea viperei a fost dat de Marius Iancu, membru al asociației care administrează geoparcul Ținutul Buzăului, cel care petrece poate cel mai mult timp în teren, fiind mereu atent la animale și plante.

Acesta se afla în Ținut în cadrul proiectului „Reducerea amprentei de carbon și creșterea impactului economic al turismului în zona vulcanilor noroioși”, în căutare de valori locale și resurse naturale ce pot fi folosite pentru dezvoltarea turistică.

Marius Iancu a aflat de viperă de la Sandu Sfinteș, un localnic iubitor de natură, care le-a trimis poze cu șerpii întâlniți prin zonă, câteva poze cu specii comune și una care le-a stârnit interesul specialiștilor.

”Este vorba despre cea mai rară viperă din România, specie critic periclitată: vipera de stepă (Vipera ursinii). Prezentă în România cu două subspecii, Vipera ursinii moldavica și Vipera ursinii rakosiensis, această viperă nu fusese niciodată semnalată în județul Buzău”, scriu reprezentanții Asociației.

Localnicul nu știa exact ce șarpe este, dar a fost atras de modelul lui și i-a făcut câteva poze. El le-a mai transmis reprezentanților asociației Ținutul Buzăului că nu este singurul de acest fel pe care îl vede în zonă, că poza este de anul trecut, dar că și anul acesta a întâlnit vreo două exemplare.

”Ne-am dus rapid cu gândul că este o populație stabilă, nu doar vreun individ care a apărut accidental, așa că a luat naștere o expediție”, au spus reprezentanții asociației Ținutul Buzăului.

Câțiva biologi și fotografi de natură s-au adunat în Ținutul Buzăului pentru a căuta vipera. În echipă, alături de Marius Iancu s-au mai aflat Iulian Gherghel, Tiberiu Săhlean, Raluca Melenciuc, Anca Pavel, Dan Constantinescu, Richard Constantinoff, Marius Iana, Vlad Cioflec, Alexandru Strugariu, Petronel Spaseni și Alexandru Spaseni.

Plecați în căutarea viperei, membrii expediției au descoperit-o pe dealurile din preajma Vulcanilor Noroioși după numai o oră. De asemenea, pe dealurile din Ținutul Buzăului au fost descoperite cinci din cele zece specii de șerpi cunoscute în România.

„Doar o oră a durat și o vipera a fost găsită. Vipera de stepă este cea mai rară viperă din România. Este de talie mica, iar adulții nu depășesc 50-60 cm. Are veninul mai slab decât celelalte vipere din țara noastră”, transmit specialiștii asociației Ținutul Buzăului.

Aceștia transmit că efectul mușcăturii este echivalent cu cel al înțepăturii unei viespi. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru cei care au alergie.

”Atenție! Veninul mai slab nu este în niciun caz o încurajare spre manevrarea sau interacțiunea cu ele. Se hrănește cu nevertebrate, reptile și mici mamifere. Este de culoare gri, gălbui sau maroniu, cu un model închis la culoare, în formă de romburi legate între ele și cu margini rotunjite. O descoperire fantastică ce pare o nouă speranță pentru această specie critic periclitată”, mai spun reprezentanții asociației Ținutul Buzăului.

Asociația Ținutul Buzăului este o organizație non-guvernamentală și non-profit, constituită din specialiști în domenii precum geologie, științe socio-culturale, dezvoltare sustenabilă, arii protejate, educație non-formală, design grafic, IT.

Grupul de profesioniști coordonează geoparcul Ținutul Buzăului, teritoriu de dezvoltare sustenabilă care se găseşte în zona de curbură a Carpaţilor, la tranziţia dintre dealuri şi munţi.

Ținutul cuprinde comunele: Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brăeşti Căneşti, Colţi, Chiliile, Cozieni, Mânzăleşti, Lopătari, Odăile, Săruleşti, Scorţoasa, Valea Salciei, Vintilă Vodă, cu o suprafaţă totală de aproape 100.000 de hectare şi o populaţie de peste 40.000 de locuitori.