Unul dintre cele mai discrete animale, întâlnit în ” Ținutul Buzăului”

Fotografii angrenați în promovarea ”Ținutului Buzăului”, aspirant la statutul de geoparc global UNESCO, au publicat pe Facebook o serie de ilustrații care arată bogăția și diversitatea faunei din acest teritoriu.

”Lupul este unul dintre cele mai discrete animale, iar noi am avut bucuria să întâlnim zilele trecute un exemplar, chiar în Ținut. Ne-a privit câteva secunde și apoi s-a retras într-o vale îngustă”, este mesajul care însoțește fotografia postată zilele trecute pe pagina de Facebook a Asociației ”Ținutul Buzăului”.

Pagina dedicată Ținutului a fost alimentată, de-a lungul timpului, cu numeroase instantanee din sălbăticia meleagurilor buzoiene. ”Boncănitul cerbilor a început deja în Ținut”, este titlul unei alte fotografii postate pe Facebook de Asociația ”Ținutul Buzăului”.

Nelipsite din tabloul natural oferit de ”Ținutul Buzăului”, dominat de coline împădurite, sunt păsările, unele rare, turmele de mistreți și cornutele. Câteva exemplare au fost surprinse de echipa de fotoreporteri ai Asociației.

Tot dintr-o postare a coordonatorilor viitorului geoparc aflăm că scorpionul carpatic, euscorpius carpaticus, întâlnit în câteva zone din țara noastră, trăiește și Ținutul Buzăului.

”Deși ideea de scorpion creează îngrijorare, exemplarele din România sunt puțin veninoase, literatura prezintă înțepătura ca fiind asemănătoare celei de viespe.
Scorpionul carpatic este nocturn, o prezență discretă, așa că este greu de întâlnit. Ziua se ascunde în crăpături sau sub lemne, pietre sau frunze.
Exemplarele din această specie au dimensiuni mici, adulții ajungând la 4-5cm”, spun reprezentanții asociației.

„Buzău Land”, aşa cum va fi recunoscut la nivel internaţional „Ţinutul Buzăului”, include o zonă rurală care aparţine administrativ de 18 comune din zona de deal şi munte din nord-vestul judeţului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 50.000 de locuitori.

Mişcarea pentru constituirea Geoparcului ”Ţinutul Buzăului” a fost iniţiată în 2007 de către reprezentanţi ai Universităţii Bucureşti, în colaborare cu specialiştii Biroului de turism al Consiliul Judeţean Buzău.