Frigul din aceste zile produce pagube în livezi. Cei mai vulnerabili sunt migdalii, caișii, piersicii și nectarinii, pomi cărora le place căldura și au flori pe ramuri.
Lui Marin Lupu, gospodar din Breaza, județul Buzău, piersicii, caișii, nectarinii și migdalii din grădină i-au înflorit încă din martie. Temperaturile scăzute îi dau însă motive serioase de îngrijorare.
„Cad petalele, se înroșesc, se necrozează și ies din vegetație. Ele sunt acum în vegetație. Dacă azi au fost afectate și a înghețat seva în ele, mâine ele se înroșesc și cad”, ne spune fermierul din Breaza.
Piersicii, caișii și nectarinii sunt cei mai sensibili la ger, deoarece au deja flori pe ramuri. Rareș Pândaru, șeful Stațiunii de Cercetare Pomicolă Istrița, județul Buzău, ne explică efectul gerului asupra pomilor fructiferi, pe un corcoduș, specie intrată și ea în suferință.
„Din trei flori, două au pistilul necrozat, compromis; asta înseamnă o daună considerabilă de 70 la sută din producția pomului. Dintr-o ramură de genul ăsta, cu 20, 30 de flori, găsim doar două, trei viabile. Automat, acolo a avut loc înghețul”, explică Rareș Pândaru.
Sunt soluții pentru protejarea livezilor împotriva înghețului târziu, însă foarte costisitoare. Printre ele găsim utilizarea unor compuși chimici care prin ardere generează un fum protector, a unor aeroterme foarte mari sau folosirea unor instalații de stropire.