VIDEO Avertisment sumbru de la” Duhovnicul” legumelor românești :” Secetă mai gravă decât cea de la marea foamete din1947!”

Buzăul este unul dintre județele cele mai afectate de secetă, iar lipsa precipitaţiilor a adus agricultorii în pragul falimentului. Pierderile sunt imense iar specialiștii în horticultură avertizează că un astfel de fenomen extrem nu a mai fost înregistrat în România de la marea foamete din 1947.

Seceta face prăpăd în tot judetul Buzău iar uscăciunea a ajuns până la jumătate de metru în pământ, o premieră pentru Bărăgan și pentru România.

Pământul s-a uscat atât de tare, încât orice lucrare agricolă este sortită eșecului.”În 30 de ani de agricultură nu am văzut așa ceva. De fapt , nimeni nu cred că a văzut un astfel de fenomen. Eu am pagube imense în acest an agricol de peste 7 miliarde de lei vechi. Mai grav este că acum mi se rupe plugul în brazdă iar costul arăturilor de toamnă este imens. Toți fermierii sunt disperați iar unii spun că vor renunța din cauza pagubelor foarte mari.” ne-a declarat Gherase Constantin, un fermier din Bărăgan.

Specialiștii buzoieni în horticultură avertizează că seceta din prezent durează de câțiva ani și este mai gravă decât cea care a provocat marea foamete din 1947.

Singura salvare o reprezintă sistemele de irigații, însă acestea au fost distruse în mare parte la Buzău, imediat după revoluție.” Aveam la Buzău un sistem de irigații excepțional, cu care puteam iriga gravitațional prin cădere și fără niciun cost peste 30 de mii de hectare. Din păcate acum ne rugăm să plouă pentru că aceste sisteme au fost distruse de rechinii imobiliari la Buzău”. ne-a declarat Academicianul  Costel Vânătoru.

Vânătoru mai spune că România nu s-a mai confruntat cu astfel de fenomene extreme din anul 1947, care a și fost marcat  de o criză alimentară teribilă.

În prezent doar dependența de importuri ne salvează de penuria de alimente.” Dacă nu ar exista importurile, astăzi noi românii am fi muritori de foame. În condițiile în care ai cel mai fertil teren agricol din Europa, ai ajuns să nu produci decât pagubă, în lipsa acestor sisteme de irigații Din păcate va fi mult.mai rău pe viitor din cauza unor astfel de fenomene extreme care devastează agricultura românească.” a mai precizat Costel Vănătoru.

Specialiștii în agricultură mai spun că schimbările climatice amplifică seceta profundă care s-a instalat în zona Munteniei de peste 5 ani.