VIDEO Bilanțul morților de la Spitalul din Săpoca a ajuns la cinci. Ministrul Sorina Pintea cere modificarea legii psihiatriei

Cinci persoane au murit şi opt sunt rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, judeţul Buzău. Cea de a cincea persoană, o femeie de 88 de ani, a murit luni, la Spitalul Floreasca din Capitală.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni, că managerul Spitalului Săpoca, Viorica Mihălaşcu, a demisionat.

”În cursul nopţii trecute am finalizat ancheta, iar în această dimineaţa am prezentat concluziile, iar managerului spitalului şi-a dat demisia”, a spus Sorina Pintea.

După verificările pe care le-a făcut la unitatea medicală, Pintea a anunțat că a găsit curățenie în spital și la sala de mese, iar mâncarea pentru pacienți era suficientă. „Condițiile nu sunt proaste. Deci era suficient de curat, din ce am putut eu să văd. Condițiile sunt relativ bune, sigur mai necesită investiții, dar în principiu, nu”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul a anunțat și că a dispus controale în toate spitalele de psihiatrie din țară. În cazul de la Săpoca, Pintea a precizat că se va verifica modul în care a acționat consiliul de administrație al spitalului.

Totodată, Sorina Pintea a declarat că se impune modificarea Legii psihiatriei, pentru asigurarea de tratament gratuit cel puțin în cazul persoanelor cu probleme psihice care au comis fapte de natură penală și care au fost obligate la tratament de specialitate. ” După ce părăsesc spitalul , acești pacienți nu primesc tratament gratuit . E o adevărată bombă cu ceas pentru că acești pacienți pot ajunge să-și facă singuri rău sau să comită din nou agresiuni sau fapte penale. Din acest motiv trebuie modificată legislația în domeniul psihiatriei”, a mai spus Pintea.

Ministerul Sănătăţii va face plângere penală împotriva angajaţii care au fost în tura de noapte când s-a produs atacul criminal de la Spitalul Săpoca, care au dat dovadă de o crasă neglijenţă.