VIDEO Carantină doar de formă pentru cetățènii chinezi reveniți la muncă, la Buzău: sperăm să nu iasă din casă!

Cetățenii chinezi reveniți în ultimele zile la Buzău, după izbucnirea epidemiei de coronavirus din țara natală, sunt băgați în carantină doar de ochii lumii. La Buzău nu există încă un centru specializat de primire a persoanelor cu risc ridicat de transmitere a infecției letale iar cetățenii chinezi nu se află sub pază sau izolare strictă.

Autoritățile sanitare din Buzău se laudă că au izolat la domiciliu nu mai puțin de12 cetăţeni chinezi, întorşi în țară zilele trecute, după sărbătorile petrecute în ţara natală.

Nimeni nu știe însă dacă cetățenii chinezi părăsesc domiciliul , întrucât nu există niciun protocol de supraveghere, nemaivorbind de un centru de carantină specializat.

Deși au fost examinaţi de epidemiologii din Buzău, medicii nu știu dacă muncitorii chinezi sunt sau nu purtători ai teribilului virus gripal care a omorât peste 900 de oameni în China.
Întrebați dacă s-a făcut vreun test rapid pentru determinarea infestării cu  coronaviru, reprezentanții DSP Buzău au ridicat din umeri mulțumindu-se să comunice că toți cei 12 cetățeni chinezi sunt plasați în carantină la domiciliu.
Reprezentanții DSP se bazează pe faptul că cetățenii chinezi au completat un formular în care își iau angajamentul că nu vor părăsi domiciliu în următoarele 14 zile.
Carantina nu înseamnă însă vreo măsură drastică de izolare sau de pază ci doar comunicarea telefonică a stării de sănătate a celor veniți din China.
Au existat însă și cazuri de contaminare cu coronavirus din China, în care persoanele infectate nu au prezentat simptome de gripă, perioada de incubație fiind și de peste 14 zile,.
În tot acest timp cei infectați au răspândit virusul fără să știe.
Buzoienii sunt înfricoșați de gândul că cetățenii chinezi reveniți la muncă ar putea fi un vector de răspăndire al teribilei gripe cu coronavirus.
Trei dintre cei întorși din China stau în municipiul Buzău, în apartamente iar ceilalţi, în imobile din comuna Pârscov, lângă fabrica în care muncesc.
Potrivit DSP Buzău, în următoarele 14 zile, perioadă în care nu au voie să părăsească locuinţele, vor fi monitorizaţi iar dacă nu prezintă simptome specifice coronavirusului vor fi lăsaţi să-şi reia activitatea.
Dată fiind evoluţia numărului de persoane care au avut contact cu ţara unde sute de cetăţeni au murit de coronavirus, medicii epidemiologi au primit sarcina să identifice şi mai apoi să amenajeze un spaţiu unde ar putea fi cazaţi şi trataţi eventualii suspecţi de coronavirus.
Abia marți autoritățile din Buzău au identificat 20 de locuri unde ar putea fi izolați și monitorizați buzoienii care intră în contact cu persoane diagnosticate cu coronavirus.
Este vorba despre o fostă tabără școlară, aflată la circa 35 de kilometri de municipiului Buzău.
Prefectura a dat curs solicitării Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău pentru identificarea unui spațiu în care să poată fi asigurată carantinarea persoanelor cu risc înalt de transmitere a infecției cu Coronavirus, adică persoane care au intrat în contact cu pacienți infectați cu acest nou virus.
Primii buzoieni care au venit acasă din China după declanşarea epidemiei de coronavirus, sunt de peste o săptămână în așa zisa carantină.