VIDEO Carnea de curcan, la mare căutare, pentru masa de Paști. Producătorii buzoieni au extins serviciul de livrări și în mediul online

Curcanul este la mare căutare în ajunul sărbătorilor Pascale, fiind potrivit gospodinelor, o alternativă la carnea de miel cel puțin la fel de gustoasă şi mult mai sănătoasă.

Ferma familiei Ivașcu, din Mihăilești, este organizată ca orice gospodărie bogată, însă la scară mare. Printre sutele de păsări pe care le crește, pentru ouă și carne, o pondere mare o au curcanii.

În numai câteva zile, fermierul nostru a vândut peste 70 de curcani, prin comenzi online sau în magazinele pe care le deține în Buzău și București.

”Noi nu avem efective foarte mari din care să culegem păsările de o anumită greutate. Și atunci diferă de la o pasăre la alta. Avem clienți care vor curcani de zece kilograme, dar și clienți care, cu familii mai puțin numeroase, doresc un curcan de șase, șapte kilograme”, declară Dan Ivașcu, fermier.

Atunci când prepară carnea provenită de la curcani hrăniți cu cereale, cu acces la țarcuri exterioare și cu vârstă de sacrificare de minim 180 zile, gospodinele garantează cele mai bune chifteluțe la cuptor, ciorbă de perișoare sau ardei umpluți.

”Sistemul de creștere este cel gospodăresc, tradițional. Păsările, la noi, cresc în aer liber, sunt hrănite sută la sută cu cereale chiar dacă am ajuns să aducem tehnologia în gospodării. Noi mergem pe același preț de anul trecut. La curcan, de exemplu, vindem cu 30 de lei pe kilogram sacrificat, carcasă de curcan”, spune Dan Ivașcu.

Cei mai mulți curcani din ferma de la Mihăilești au fost livrați în Săptămâna Mare clienților care i-au rezervat prin comenzi online sau la băcăniile cooperativei agricole Unirea Gospodarilor.

”Curcanul nu este un produs care se vinde pe tot timpul anului. Atunci, vin clienții, dau comenzile în magazine, sau pe platforma online, după care noi venim și le aducem produsul ori în magazin, ori prin livrare direct la domiciliu”, spune fermierul buzoian.

Datorită cantităților mari de proteine pe care le furnizează, carnea de curcan este adesea preferată de cei care vor să mănânce sănătos. Toate părțile curcanului conțin grăsimi sănătoase Omega 3. La fel de sănătoasă este și carnea de bibilică, o altă pasăre prețioasă pe care o găsim în ferma familiei Ivașcu.