VIDEO Cel mai ” bătrân” taximetru din Buzău, vedetă la „Casa Poporului”

O Dacia 1300 din 1979, refăcută cu mult gust de un pasionat de mașini clasice, a ajuns vedetă chiar în centrul capitalei, la întâlnirile membrilor retromobil. Pasionații de mașini de epoca de la clubul Dacia retromobil își dau întâlnire în fiecare week-end în chiar în fața clădirii simbol a epocii de aur.

Mașinile care au purtat pe drumurile patriei milioane de români timp de mai bine de 30 de ani, atrag privirile curioșilor, care au ocazia să afle detalii tehnice pe care numai pasionații le mai știu.


Un taximetru de epocă, înmatriculat la Buzău este de departe cel mai interesant model care ajunge frecvent în Piața Constituției.”Mașina  a fost transformată fidel într-un taxi, penrru filmările din producția Hawaii. După această transformare am hotărât să o păstrez neschimbată pentru că are un aspect retro fidel, care prinde la public.” ne-a declarat Dănuț Toma, proprietarul Daciei din Buzău.

Cea mai valoroasă Dacie expusă la Casa Poporului este un model 1300 Lux Super fabricat în 1971 în ediție limitată. ” Cel mai rău este că nu mai găsim piese de schimb decât în Spania sau Franța. E trist că uzina de la Pitești a refuzat să mai asigure componente, România fiind singura țară din Europa unde nu mai poți găsi piese pentru mașinile vechi.  Din acest motiv nu mai sunt înmatriculate decât 300 de mașini Dacia 1300 din anii 70 și 80.Mașina mea are un ser motor Borgo original, fiind o Dacie din serie limitată Lux Super, fabricată pentru export. Valoarea ei este cu atât mai mare pentru că este fabricată în 1971.” ne-a declarar Cristi Popescu, proprietar membru retromobil
Cel mai pasionat de modelul Dacia 1300, are.expusă la luneta din spate o machetă de 7 kilograme, realizată cu detaliile cele mai fidele.
Mașina lansată la sfârșitul anilor 60 care a făcut istorie timp de 30 de ani a ajuns să valoreze o mică avere, prețul putând  atinge chiar și 20 de mii de euro, în funcție de model și de anul de fabricație.