VIDEO Cetele de colindători din tot județul, spectacol artistic la Centrul Muzeal I.C. Brătianu din Buzău

Ultima şedinţă din an a consilierilor judeţeni din Buzău, organizată în clăsirea Cemtrului Muzeal I.C.Brătianu din Buzău s-a terminat într-o adevărată atmosferă de sărbătoare.

Aleşii județeni au fost au fost întâmpinați în curtea generoasă a instituției de cultură, de cete de colindători venite din tot judeţul Buzău.

 

Alaiul colindătorilor a oferit un scurt spectacol artistic. Printre colindătorii veniți din zonele de câmpie s-a aflat și Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, care a prezentat obiceiuri de Crăciun moştenite din vechime.

Îmbrăcaţi în straie tradiționale, artiştii populari din Padina au prezentat  obiceiuri a căror semnificaţie aproape că s-a pierdut în negura vremurilor.

Puțini știu însă că Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, denumit după vechea denumire a localitatii, a implinit recent 47 de ani de activitate.

Membrii grupului de colindători au început să cânte în această formulă încă de când erau copii, însă vârsta unora și-a spus cuvântul, în ultimii trei ani patru dintre artiștii populari trecând în neființă.

Formația de dansuri și grupul vocal au fost de 3 ori laureate ale Fastivalului Național Cântarea României. În anul 2003 artiștii au obținut titlul de membri ai Academiei Artelor Tradiționale din România, după ce au câștigat Festivalul Național al Tradițiilor de la Sibiu.

În ultimii ani, artiștii populari din Padina au reușit să dezvolte parteneriate cu Orchestrata Paliurile Mioriței, a Radiodifuziunii Române și cu Orchestra Lăutariii din Chișinău condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Grupul de Traditii Macoveiu din Padina, a cunoscut o mare notorietate în ultimii ani, fiind prezent la evenimente culturale de mare anvergură, organizate în țară dar și în străinătate, în țări ca Republica Moldova, Bulgaria sau Germania.