VIDEO Imagini „apocaliptice” pe cerul Buzăului: un fenomen meteo bizar i-a îngrozit pe internauți

Un nor amenințător a acoperit Buzăul în numai câteva minute, după ora 20.00, aducând cu el o repriză îndelungată de ploaie.

Internetul s-a umplut cu fotografii și clipuri video care surprind fenomenul spectaculos, pus în valoare de contrastul dintre portocaliul soarelui aflat la asfințit și cenușiul închis al norului care părea că năvălește cu viteză peste oraș.

Potrivit specialiștilor, aceștia par a fi nori Nimbus. Sunt nori groși de înălțme medie și joasă, în culori sumbre și cu bază neregulată, constituiți în general din picături de apă și care produc deseori precipitații.

De obicei precipitațiile ajung la sol sub formă de ploaie, grindină sau zăpadă. Cu toate acestea, precipitațiile nu sunt obligatorii; ele se pot evapora producând fenomenul virga. Acești nori închid cerul și nu lasă lumina soarelui să-i străbată din cauza densității și grosimii foarte mari.

O avertizare meteo cod portocaliu este valabilă în intervalul 15 iunie, ora 12:00 – 16 iunie, ora 23:00. Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului. Sunt afectate Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei.

În Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25…35 l/mp și pe spații mici 50…60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70…90 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h şi vor fi vijelii.