VIDEO Imagini impresionante cu efectele cumplite ale secetei asupra Rezervației Naturale Balta Amara, din județul Buzău

Noi imagini impresionante cu efectele secetei asupra Rezervației Naturale Balta Amara, din județul Buzău, au fost postate de Agent Green, un ONG profilat pe protecția mediului. Autorii filmării cu drona susțin că secarea lacului are printre cauze „administrația consecvent de proastă a autorităților care țin de Ministerul Mediului”.

Potrivit Agent Green, rezervația găzduia efective importante ale unor specii de păsări protejate și era loc de iernat pentru păsările migratoare. Balta era situată pe imensul culoar de migrație, care pornește din zonele umede din nordul Europei și ajunge până în centrul Africii.

Balta Amara din județul Buzău fusese declarată rezervație naturală printr-o hotărâre din 1995. În urmă cu aproximativ o lună, dispărut ultimul ochi de apă din centrul albiei. Toate speciile protejate au dispărut odată cu lacul care era înainte un liman natural al râului Buzău.

Autoritățile dau vina pe secetă, însă activiștii de mediu acuză că și alimentarea cu apă din râul Buzău a fost întreruptă.

„Motivele care au dus la pierderea acestei arii protejate sunt atât seceta multianuală cât și administrația consecvent de proastă a autorităților care țin de Ministerul Mediului care au sperat an după an că vor veni ploi și zăpezi abundente și care nu au asigurat menținerea legăturii directe a lacului Amara cu râul Buzău care era principala sursă de alimentare cu apă”, scrie Agent Green.

Fosta întindere de apă era situată pe imensul culoar principal de migrație a păsărilor, care pornește din zonele umede ale celor o mie de lacuri din nordul Europei și ajunge, după circa 5.000 de kilometri, până în inima Africii, lânga lacul Tanganyika.