Chiar dacă banii europeni le puteau schimba viaţa, unii nu au fost în stare să folosească aceste mecanisme de finanţare.
Este şi cazul comunei buzoiene Cătina, unde nu a fost atras niciun ban din fondurile externe, chiar dacă oamenii trăiesc fără apă şi canalizare.
Autorităţile nu-şi bat capul cu scrierea proiectelor şi preferă să aştepte banii de la guvern.
În localitatea buzoiană Cătina, de la graniţa cu Prahova, cu peste 2.000 de locuitori, doar drumul judeţean DJ102L are asfalt. Uliţele sunt toate de pământ, iar când plouă devin impracticabile.
Sătenii nici măcar nu mai îndrăznesc să spere că vor avea reţea de apă şi canalizare măcar în centru.
Podurile rutiere şi punţile din comună sunt lăsate în paragină, iar sediul primăriei ajunsese o ruină. Doar şcoala gimnazială şi un segment de 800 de metri dintr-un drum comunal au beneficiat de modernizări, dar cu bani din fonduri naţionale.
Lipsa de implicare în dezvoltarea comunei a fost taxată de localnici, care la ultimele alegeri l-au schimbat pe primarul incapabil să atragă bani pentru investiții.
Actualul edil spune că s-a luat cu mâinile de cap când a văzut ce moștenire grea a preluat.
Condiţii de trai ca-n urmă cu un secol găsim în toate cele cinci sate: Cătina, Corbu, Slobozia, Valea Cătinei şi Zeletin. Atunci când plouă abundent – se plâng sătenii – sunt ameninţate cu izolarea rutieră două comunităţi, cu peste o sută de familii, sate legate de centrul comunei prin câteva punţi pietonale şubrede.