VIDEO Mii de locuitori din Bărăgan, fără curent electric din cauza căderilor de chiciură: Padina, Rușețu, Costești, Movila Banului și Smeeni, printre localitățile afectate

Peste cinci mii de locuitori din zona de câmpie a județului Buzău au rămas fără curent electric, după ce conductorii au cedat sub presiunea gheții depuse.

Mai multe echipe ale distribuitorului de electricitate din Buzău au pornit din zorii zilei să repare stricăciunile făcute de ploaia înghețată.

În zona de câmpie din sudul județului, vântul la rafală, de peste 70 de kilometri pe oră, a rupt conductorii de pe stâlpi.

A fost nevoie de întreruperea curentului din stațiile de transformare pentru ca muncitorii să poată urca și lucra pentru remedierea defecțiunilor.

”Suntem pe linia Albești unde avem doi izolatori rupți, smulși din cauza chiciurei, și încercăm să remediem problema. Se ajunge greu la intervenții, pentru că pământul este înghețat și vântul este puternic, dar facem tot posibilul ca până diseară să remediem problema”, a declarat Sorin Simiraș, electrician intervenții.

Întreruperi ale curentului elecric au fost semnalate în câteva comune din Bărăgan, precum Padina, Rușețu,Luciu, Largu și Smeeni.

Locuitorii de aici se plâng că apar pene de curent după fiecare viscol. Ei se tem ca din cauza fluctuațiilor și întreruperilor frecvente să nu li se strice aparatele electrocasnice.

”Aici, la cea mai mică pală de vânt, se ia curentul. Cel puțin iarna, oamenii din Bărăgan se confruntă cu probleme de genul acesta, an de an, cum vine iarna. Oamenii se aprovizionează cu generatoare, pentru că se ia foarte des curentul”, spune Costel Stamate, din Padina.

Din cauza poleiului care a învelit liniile de înaltă tensiune ale CFR, un tren Interregio de la Galați, cu 170 de călători, a stat în câmp la C.A. Rosetti mai mult de două ore. Și pe șosele s-a circulat dificil, cu viteză redusă, din cauza pericolului de derapaj chiar dacă drumarii au împrăștiat material antiderapant.