VIDEO Noul ministru al Agriculturii, în vizită de lucru la Buzău. Petre Daea a mers în zonele afectate de secetă, să vadă cât de gravă e situația

Seceta face prăpăd în județul Buzău, iar noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a mers personal în zonele afectate să se convingă cât de gravă este situația. Alături de de peste 30 fermieri, s-a deplasat în zona Râmnicului, într-un lan de porumb și unul de floarea soarelui compromise total de secetă. Deși era întuneric, ministrul Daea a putut vedea, la lumina lanternelor, proporțiile dezastrului.

Georgian Calotă este unul dintre agricultorii care l-au întâmpinat la miezul nopții pe ministrul Daea cu o avalanșă de nemulțumiri.

„Chiar dacă era trecut de 11 noaptea, am mers împreună într-un lan de porumb și unul de floarea soarelui, pentru a-i spune ce ne doare. Dânsul a rămas uimit de situația de la noi. Mergea undeva prin Moldova dar a zis că la noi este sută la sută calamitat, adică cel mai grav”, spune Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.

Cei mai afectați de lipsa precipitațiilor sunt cultivatorii de cereale din comunele Vâlcelele și Balta Albă, aflate la granița cu județul Brăila. De pe suprafețele cultivate cu grâu, s-a recoltat de zece ori mai puțin decât ar fi trebuit. Porumbul a ajuns să fie cosit măcar să mai fie folositor ca furaje pentru animale.

„Aici totul este compromis, deja a trecut de stadiul de ofilire, este în perioada de uscare a plantei. Aici avem circa 60 de hectare de porumb dar în comuna Balta Albă undeva la cinci, șase mii de hectare e sută la sută compromis”, declară Georgian Calotă.

La floarea soarelui, pierderile sunt uriașe iar fermierii se gândesc deja cum să curețe terenurile cu cât mai puțină cheltuială.

Praful a pus stăpânire pe suprafețele agricole din Câmpia Râmnicului, altă dată foarte roditoare. Uscăciunea din sol se duce la câțiva metri adâncime, spre disperarea tractoriștilor care au intrat să are pentru a pregăti terenul pentru următoarele culturi.

„Abia merge tractorul cu roțile cuplate. Uitați, nu am mai văzut în viața mea asemenea bolovani. Mergem greu cu a opta viteza de înaintare. E pământul secetos, beton, nu a mai plouat nici astă iarnă, nu m avut zăpezi, nimic”, declară Viorel Ghiță, tractorist.

Toate problemele au fost aduse la cunoștința premierului, a promis ministrul Agriculturii, Petre Daea, după ce fermierii au cerut derogare să poată întoarce culturile compromise, pentru a nu pierde totul. Agricultorii i-au cerut însă ministrului și un ajutor financiar.

„Aceștia au discutat despre cum pot fi urgent pornite lucrările la Canalul Siret-Bărăgan, posibilitatea acordării unor ajutoare pentru înființarea culturilor de grâu în această toamnă, a acordării unor credite cu dobândă avantajoasă pe 3-5 ani fermierilor afectați de secetă, despre înființarea unui fond de întrajutorare a fermierilor în caz de calamități, precum și despre posibilitatea eliberării terenurilor de resturile vegetale de porumb înainte de luna octombrie fără a fi sancționați pentru pachetul 7 măsuri ecologice și de Mediu”, a declarat buzoianul Sava George, directorul Agenției Domeniilor Statului Agenția Domeniilor Statului.

Buzăul este printre cele mai afectate județe, iar localitățile cu mari probleme sunt: Puiești, Vâlcele, Baltă Albă, Boldu, Ghergheasa, Vadu Pașii, Poșta Câlnău, Săgeata, Robeasca, C. A. Rosetti, Luciu, Largu, Ruşeţu, Padina, Pogoanele, Cilibia, Ţinteşti, Gălbinași, Blăjani, Zărnești, Racovițeni, Topliceni, Grebănu.

„Domnul ministru și-a notat, a venit și cu consilierii, și-au notat situația, propunerile noastre și a zis că în următoarele zile vom găsi soluții să rezolvăm problema asta. Despăgubirile să fie făcute calcule pe cheltuieli, cel puțin pe cheltuielile fermierului, care sunt primordiale. Că o să vină băncile, o să ne bată la porți, se întâmplă multe”, precizează Marin Ionel, agricultor din Balta Albă.

Pentru înființarea culturilor de cereale, agricultorii au investit între 3.000 și 4.000 de lei la hectar, pe lucrările de arat, discuit, semănat, pe îngrășăminte. Măcar aceste cheltuieli, spun fermierii afectați de secetă, să le fie înapoiate de către stat.