VIDEO Paradisul uitat al multor specii de păsări şi pești din Bărăgan. Este incredibil ce spectacol poate oferi natura

Natura a creat adevărate minuni în apropierea Buzăului, așa cum este și „Lacul cu Butuci” sau „Puțul cu butuci”, un ochi de apă cu multă vegetație și faună asemenea unei delte.

Este o zonă inundabilă, la aproximativ doi kilomatri distanță de satul Bălaia, comuna Smeeni, unde în urmă cu zeci de ani se afla un lac natural, alimentat de izvoare subterane și precipitții.

Aici se află un paradis al multor specii de păsări şi pești din zona de câmpie a județului Buzău.

”Din cauza secetei care afectează cea mai mare parte din Bărăgan, acest lac a secat în proporție de 90 %, ici-colo mai zărind-se câte o porțiune de apă înconjurată de vegetație specifică bălților”, scrie Răzvan Nicula, în publicația locală smeeni.com.

Din bătrâni, scrie Răzvan Nicula, se bănuiește că acest lac ar avea proprietăți terapeutice, precum cel din Amara, județul Ialomița.

Apa se întindea pe zeci de hectare, izvorând pur si simplu din pământ sau strângându-se din ploi. În unele locuri, depășea şi doi metri.

Zeci de specii de pești dar și păsări sălbatice, precum gâște, rațe, lișițe, pelicani, până la berze și lebede, completează peisajul specific unei delte.

”În anii 88-89, acest loc ar fi trebuit să devină o stațiune datorită efectelor terapeutice ale nămolului din zonă, dar această stațiune nu s-a putut realiza din cauza problemelor cu revolutia și mai apoi cu seceta ce a afectat zona. Acum locul este unul pustiu dar pe vremuri calduroase imi place sa ma duc acolo pentru simfonia pe care mi-o ofera pasarelele si linistea zonei”, scrie Sevastian-Valentin Lupu, un tânăr din Smeeni.

Zona se află acum în administrarea Primăriei din comuna Gherăseni, care încearcă de câțiva ani buni să o reamenajeze şi să-i dea o destinație turistică.