VIDEO Premieră în România! Compania Trans Bus din Buzău introduce plata contactless cu tarif diferențiat a călătoriilor

Buzăul intră în liga marilor orașe din România care introduc plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public, în baza unei soluții implementate de Trans Bus Buzău și BCR.

Soluția de plată cu carduri contactless Mastercard și Visa, emise oriunde în lume, este disponibilă începând din această lună în toate mijloacele de transport ale Trans Bus Buzău.

Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitentă din România sau din strainătate, va putea, astfel, să-și achite imediat călătoria în Buzău și în localitățile din împrejurimi, prin simpla apropiere a cardului de aparatele disponibile în mijloacele de transport, în mediu deplin securizat

Soluția de plată contactless a călătoriilor, direct în mijloacele de transport în comun din Buzău, a fost implementată de Banca Comercială Română, în parteneriat cu TransBus Buzău și în colaborare cu Telekom Romania.

Astfel, fiecare din cele 108 autobuze ale societății locale de transport public dispune de câte două validatoare de plată în cazul celor scurte și de câte trei validatoare în cazul celor articulate, cu ajutorul cărora oricine își poate achita călătoria prin simpla apropiere a cardului bancar contactless, indiferent de banca emitentă a cardului.

„Buzoienii merită un transport public de calitate, așa că, încă de la începutul mandatului, am avut ca prioritate creșterea siguranței și a confortului oferit de autobuzele societății publice de transport cetățenilor din acest oraș și din localitățile din jurul Buzăului. Vom continua să investim în continuare în modernizarea și extinderea serviciilor oferite de Trans Bus”, a declarat miercuri, Constantin Toma, primarul orașului Buzău.

“Ne bucurăm că am putut aduce sistemul de plată contactless în transportul public și la Buzău, deoarece locuitorii din zonă merită un transport public adaptat vremurilor noastre. A avea servicii de transport public moderne și eficiente vrem să devină o normalitate pentru orașul și județul nostru. Tocmai de aceea, începând cu 2016 am început să investim masiv în dezvoltarea rețelei și în creșterea parcului nostru auto. O vom face și de acum înainte prin achiziționarea de autobuze electrice și printr-o continuă introducere de noi linii, acolo unde constatăm că există cerere din partea cetățenilor. De exemplu, de la jumătatea lunii septembrie autobuzele Trans Bus vor ajunge și la Vernești”, a declarat Gică Toader, directorul general al Trans Bus Buzău.

“Plățile contactless sunt rapide, simple și sigure, așa că au devenit deja ceva firesc în comportamentul utilizatorilor de carduri. Prin urmare, era normal ca acestea să se extindă și către transportul public. Suntem bucuroși că acum și buzoienii beneficiază de aceste avanntaje importante pe care le aduce sistemul de plată contactless. BCR va continuare în programul integrat Smart City și suntem convinși că, alături de partenerii noștri, vom lansa soluții similare și în alte orașe”, a declarat Ciprian Nicolae, Șeful Departamentului de Acceptare Carduri al BCR.

Buzăul este primul oraș din România în care sistemul de plată contactless implementat de BCR este disponibil cu tarif diferențiat.

Sistemul e extrem de simplu: călătorii trebuie să selecteze tariful, care variază în funcție de distanța parcursă, dar și de localitate, să confirme tariful si să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției.

Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport.

Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată și are același tarif ca cel perceput prin alte metode de plată deja existente, respectiv:

Tarif 1 – 2 lei – orașul Buzău
Tarif 2 – 2,50 lei – Mărăcineni, Vadu Pașii, Gălbinași, Lipia, Țintești, Tăbărăști
Tarif 3 – 3 lei – Săpoca, Bantu, Scurtești, Odaia Banului, Stâlpu, Merei
Tarif 4 – 3,50 lei – Cernătești, Dealu Viei
Tarif 5 – 4 lei – Smeeni, Zărnești, Izvorul Dulce
Tarif 6 – 4,50 lei – Albești, Fulga, Sărata Monteoru
Tarif 7 – 5 lei – Călțuna
Tarif 8 – 2 lei – valabil doar pe raza comunelor Mărăcineni, Săpoca, Vadu Pașii, Bentu, Scurtești, Gălbinași, Țintești, Odaia Banului, Smeeni, Albești, Călțuna, Cernătești, Zărnești, Fulga
Tarif 9 – 2,50 lei – valabil doar pe raza comunelor Lipia, Merei, Dealul Viei, Izvorul Dulce, Sărata Monteoru.

Sistemul propus de BCR a fost construit având la bază arhitectura de funcționare reglementată de Mastercard și VISA, astfel încât orice card emis oriunde în lume sub însemnele celor două organizații să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.

Telekom Romania a pus la dispoziție infrastructura de POS-uri și imprimante pentru emiterea biletelor de călătorie, echipamentele de comunicații 3G, a implementat sistemul într-un mod integrat și va asigura mentenanța și service-ul pe toată durata proiectului.