VIDEO Produsele tradiționale din Buzău, la mare căutare de sărbători: ciolanul afumat, cel mai solicitat de gurmanzi, în ajunul Zilei Naționale a României

Afumătorile din Buzău merg non-stop, pentru a face față comenzilor de 1 decembrie, care în această perioadă curg cu duiumul. Tradiția cere ca de Ziua Independenței,  gustoasa și deja tradiționala fasole cu ciolan să fie în meniul tuturor românilor.

Afumătorile din Buzău abia mai fac față comenzilor, întrucât ciolanul afumat este la mare căutare atât în țară cât și peste hotare.

Și românii din străinătate se încăpățânează să prepare delicioasa mâncare iar ca să-i imprime gustul și aromele de acasă mulți aleg să cumpere ciolane afumate de la carmangeriile care au și livrări în străinătate.

Am găsit la cumpărături o gospodină care se pregătea să achizitioneze pentru o prietenă din Grecia, peste zece kilograme de afumături, de la un magazin de produse tradiționale de pe Valea Buzăului.

Ciolanul afumat a fost comanda specială care trebuie să ajungă în Grecia , până la sfârșitul lunii, pentru a fi în calul listei în meniul de Ziua Națională. „Am o prietenă în Grecia căreia îi trimit frecvent produse tradiționale și m-a rugat și acum să-i fac un pachet. A vrut ciolan afumat, acum, de Ziua Națională pentru că și acolo romănii respectă tradițiile din țară, la fel ca noi. Dar acolo nu se găsește ciplan afumat” mărturisește femeia.

La fiecare sfârșit de noiembrie, ciolanul afumat este printre cele mai vândute produse în carmangerii.

O fabrică de mezeluri tradiționale din Mărăcineni, județul Buzău, și-a triplat volumul de vânzări în magazinul propriu și prin livrare în străinătate.

Ciolanele noastre sunt 26 de lei, si beneficiile pentru cumpărători sunt evidente pentru că nu sunt tratate sau injectate cu chimicale. Sunt doar zvântate și preparate după rețete tradiționale.”precizează  Constantin Frusinoiu, producător de mezeluri.

Pentru a face față comenzilor care curg de pretutindeni, angajații carmangeriei buzoiene lucrează la foc continuu.

Zeci de kilograme de ciolane de porc sunt preparate zilnic. Bucățile de carne, cu cât sunt mai uscate și afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate.

Se leagă, după aceea se bagă la saramură, se afumă la dogoare, patru ore, după care merge la vânzare. Carnea poate fi mâncată așa sau pusă în fasole.

După afumare produsele împrumută esența de jar și de lemn de fag. Sunt o delicatesă și acesta este motivul penrru care avem cerere puternică” mai spune Constantin Frusinoiu.

Pe lângă zecile de kilograme de ciolan afumat, carmangeria din Buzău mai livrează în străinătate cârnați de Pleșcoi, babic de Buzău și pastramă de oaie.

După jumătatea lunii decembrie, cresc comenzile pentru tobă de porc și lebăr, pentru mesele de sărbători.