VIDEO S-a deschis târgul tradițional de produse agricole „Toamna Buzoiană”. Petre Daea, printre primii oaspeți ai ediției din acest an

200

A început „Toamna Buzoiană”, unde timp de opt zile producătorii locali de legume, fructe și produse tradiționale au ocazia să-și expună roadele din noua recoltă.

La deschidere a fost prezent un fost ministru al agriculturii, personaj emblematic, care toamna obișnuia să facă turul a zeci de festivalului ale recoltei, de unde făcea și cumpărături.

Petre Daea a fost printre primii oaspeți ai ediției din acest acest an a târgului de toamnă.

Fostul ministru și-a cumpărat gemuri, băuturi naturale, fructe dar și diverse sortimente de miere de albine. A insistat să le plătească fermierilor pentru fiecare produs ales.

Petre Daea a cheltuit câteva sute de lei pe produsele care i-au făcut cu ochiul de pe tarabe. Fostul ministru a avut buget și pentru câteva licori dar și produse de carmangerie.

„La fiecare producător m-am oprit și am luat ceva, din două motive. Din respect pentru munca lor și din dorința de aînțelege toți că este bine să cumpărăm de la producătorii noștri, pentru că este un produs bun, sănătos și merită să le dăm atenție prin a cumpăra de la ei.” a declatat Petre Daea.

În cadrul festivalului „Toamna Buzoiană”, producătorii autohtoni oferă spre vânzare legume şi fructe de sezon, preparate tradiţionale din carne şi din lapte, produse apicole, must, vinuri româneşti, dulciuri, precum şi obiecte de artizanat.

Concurența este mare, iar producătorii își îmbie clienții cu marfă frumoasă și ieftină. Pe usturoiul Benone și ceapa roșie de Buzău e bătaie.

O fabrică de dulcețuri pe bază de miere și fructe proaspete a lansat în prima zi a festivalului câteva sortimente noi de Melinis, un preparat inventat la Buzău.

„Sunt produse cu totul noi pe bază de fructe crude și miere polifloră, preparată sub formă de cremă. Nu cristalizează și ea se păstrează timp îndelungat. Este un mod de cristalizare foarte fin. Mure, zmeură, vișine, piersici, caise. ” a precizat Daciana Tarași, producător.

Sute de oameni au venit la deschiderea festivalul dedicat toamnei, unii doar pentru a testa piața, alții hotărâți să-și încarce sacoșele cu legumele pentru conserve.

Până pe 25 septembrie, buzoienii sunt așteptați la târg, unde pot cumpăra marfă proaspătă și sănătoasă și de la standurile producătorilor locali, iar de la ora 17.00, pot lua parte la recitalurile susținute de numeroși artiști de muzică populară.