Magaziile fermierilor din Padina și zonele învecinate din Bărăgan ar putea fi pline până la refuz în această toamnă, în urma ploilor abundente din ultimele săptămâni. Specialiștii din agricultură spun că producția estimată ar putea fi în medie la fel ca cea din anul 2017, considerat an de excepţie pentru agricultură.
Recoltele bune prognozate pentru anul 2021, pentru unele zone din Bărăgan, se datorează ploilor din primăvară dar și din această vară, care au crescut randamentul la hectar.
Nu fac excepție nici fermele agricole din Padina care au fost binecuvântate cu ploi din belșug, care au ostoit pamântul însetat, după seceta din ultimii ani.
Până în această primăvară fenomenul de secetă pedologică era accentuat, deficitul din sol fiind de peste 80% în zona Padina-Pogoanele. Așa se face că 2020 a fost un an prost pentru producţia de cereale, de porumb sau de floarea soarelui din cauza acestei calamități.
În Bărăganul buzoian salvarea a venit însă în primăvara anului 2021, după ce ploile diluviene, aproape că au eliminat deficitul masiv de apă din sol. “În special Bărăganul are un deficit anual de peste 300 de litri pe metrul patrat, adică din 800 de litri necesari pentru un an, plantele nu primesc mai mult de 500 de litri de apă, în urma ploilor. Din acest motiv, sunt rari anii în care poți să obții producții mari și bune fără a iriga aceste culturi. Până acum porumbul, floarea soarelui și chiar orzul și grâul arată bine în această zonă a Bărăganului. Precipitațiile abundente au produs totuși îmburuienarea acestor culturi și apariția bolilor și dăunătorilor, iar fermierii au fost nevoiți să aplice tratamente suplimentare.”a declarat inginerul horticol, Costel Vânătoru.
În câmpia Bărăganului, vremea a ţinut cu agricultorii. A plouat la timp şi în cantităţi suficiente, cât să asigure creşterea plantelor care ating acum chiar şi doi metri înălţime.
Recoltele la pepeni, floarea soarelui și porumb sunt promiţătoare pentru fermierii din Padina, însă la grâu și orz ar putea exista ceva probleme din cauza unui fenomen care apare în urma precipitațiilor abundente. Din acest motiv, pe alocuri culturile de grâu și orz au fost culcate la pământ de spicele care s-au încărcat cu apă dar și din cauza vijeliilor. “Aici s-ar putea să avem ceva probleme în ceea ce privește calitatea. Este posibil ca după recoltare, mari cantități de grâu să fie scoase de la panificație și dirijate către zona furajeră. Însă pe ansamblu dacă vremea va ține în continuare cu agricultorii putem vorbi de un an agricol bun” a mai spus inginerul horticol, Costel Vânătoru.
Ar fi necesar spun horticultorii să plouă în continuare, să nu fie arșiță prea mare iar fenomenele extreme ca grindina și vijeliile puternice să ocolească orgoarele din această zonă a Bărăganului, pentru ca fermierii să nu aibă emoții până ce își vor vedea hambarele pline.
Deşi în acest moment porumbul este întră în faza de polenizare, unele plante au depășit chiar și 2 metri înălțime ceea ce dă speranţe că producţia va ajunge pe anumite suprafeţe până la 7 mii de kilograme la hectar.
Însă câștigurile din această ar putea fi cu mult mai mari pentru că preţurile cerealelor au crescut vertiginos. De exemplu, preţul grâului a crescut cu 19,2% la început de iunie 2021 faţă de aceeaşi lună a anului 2017.
Și la pepeni producția estimată va fi una record, însă și aici fermierii se confruntă cu o problemă generată tot de vremea capricioasă. Deși arată impecabil, culturile de pepeni sunt întârziate chiar și cu trei săptămâni. Din acest motiv speculanții au adus pepeni din import și se laudă acum că sunt produși în zone agricole cu tradiție.” Avem producții bune însă aici avemprobleme cu importurile și cu speculanții care genereaza pierderi producătorilor. Acești importatori au speculat că la noi culturile se află în întârziere, falsificând originea pepenilor românești” a mai spus Costel Vânătoru.