VIDEO Simulare de cutremur la Râmnicu Sărat, la 43 de ani după catastrofa din 4 martie

Municipiul Râmnicu Sărat a găzduit cel mai amplu exercițiu de alarmare publică, organizat în ultimii ani, in județul Buzău, la 43 de ani după marele seism din 4 martie care a făcut ravagii în România.

Râmnicu Sărat a fost o localitate care a resimțit din plin cutremurul din 1977.Distrugerile materiale au fost extrem de mari, foarte multe case vechi fiind puse la pământ iar panica a fost pe măsură după cum povestesc martorii din acea vreme.

Simularea din 4 martie 2020 a vizat un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter care a lăsat în urmă clădiri avariate, numeroase incendii, zeci de captivi sub dărâmături, accidente rutiere și populaţie panicată.

Centrul mobil al pompierilor a direcţionat forţele de intervenţie către zonele unde s-au semnalat victime.

Locatarii dintr-un imobil au fost surprinşi de cutremur au sunat după ajutor.” Astfel de exercitii sunt utile deși există o diferență mare între o simulare și o situație reală. Noi suntem pregătiți să intervenim deși nu ne dorim să avem parte de astfel de situații” ne-a declarat Primarul Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan.

Echipele de deblocare au eliberat intrarările din imobilele avariate după care a început căutarea şi salvarea celor răniți. Cainii salvatori au depistat existenţa a doi supravieţuitori la subsolul clădirii.

Victimele cutremurului au fost transportate în afara clădirii avariate unde au primit îngrijiri medicale de la echipaje de ambulanță și voluntari ai Crucii Roșii.” Victimele au prezentar atacuri de panică și răni produse de moloz și de corpuri dure dar care nu sunt foarte grave.Acest exercițiu este foarte util pentru că ne-a testat capacitatea de reacție” ne-a declarat Adrian Zoican, Șeful UPU Buzău.

Scenariul exerciţiului a implicat peste 150 de  pompieri, jandarmi, militari și volunari cu 6 câini de căutare și salvare a victimelor surprinse sub dărâmături.„Am intervenit cu câini special antrenați pentru salvarea victimelor din situații de urgență. Avem personal specializat pentru astfel de situații de urgență și venim cu dragă inimă în sprijinul cetățenilor. ” ne-a declarat Ilie Gabriel Presedinte Asociatie Kino .

Buzoienii spun că o astfel de activitate este binevenită în condiţiile în care judeţul este în zona cu cel mai ridicat risc seismic

Cutremurul din 1977 s-a manifestat pe axa judetelor Vrancea, Buzău, București, si Giurgiu, Zimnicea fiind orasul distrus in proportie de 90 la suta de unda seismică.