Din ce în ce mai mulți cultivatori de fructe de pădure aduc în țară soiuri exotice, care să fie nu numai productive, gustoase și aromate, ci și rezistente la schimbările climatice.
Soții Dana și Marian Tudor dețin lângă Buzău o întinsă plantație de zmeură și mure, însă cultivă de câțiva ani și Aronia. „Este un arbust originar din zonele aride ale Americii de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate şi apreciate pentru proprietăţilor lor terapeutice. Sunt bune și pentru ficat, pentru fiere, diverse afecțiuni.Aronia ne e pretențioasă, nici măcar nu o udăm tot timpul. Am observat că se simte bine la căldură și nu avem probleme mari cu ea. Doar că se mai usucă câte o plăntuță, însă problemele sunt mai mult cu dăunătorii.” povestește Dana Tudor, fermier.
Aronia este uşor de cultivat şi de întreţinut în orice tip de sol.
S-a dovedit a fi un arbust rezistent la boli, pe care nu îl doboară nici frigul dar nici căldurile din ce în ce mai sufocante din țara noastră.” S-a adaptat bine pentru că e foarte aproape de zmeură. Am zis inițial că nu e bine să-i dăm apă. însă îi place apa. Acum cu seceta, avem grijă doar să-l udăm din când în când.” ne-a declarat Marian Tudor, fermier.
Fructele de aronia sunt mici, de culoare neagră sau roşie, în funcţie de specie şi au un gust amărui.
Fermierii spun că în România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulci.
Un singur arbust poate produce 4-5 kilograme de fructe. Un alt soi foarte rezistent la capriciile vremii, pe care femierul buzoian l-a adus în România, este murul Navaho.
Butașii cumpărați din Elveția și plantați în sol românesc produc mure cât nuca de mari, dulci, pline de vitamine și minerale.”Se adaptează, am reușit să-i menținem iar per total e bine până acum. Să sperăm că nu vor crește temperaturile mai mult, pentru că observăm că avem veri din ce în ce mai calde.” mai spune Dana Tudor.
Murele Navaho au dovedit deja rezistență la înghețul din iarnă dar și la temperaturile foarte ridicate și perioade lungi de secetă.
Practic, vorbim despre o plantă care se dezvoltă în orice condiții de mediu, cu intervenții minore din partea cultivatorilor.