VIDEO Toba și lebărul, cele mai căutate preparate în carmangeriile din Buzău

Toba și lebărul sunt preparatele cu cea mai mare căutare în carmangerii, mai ales acolo unde clienții știu că produsele sunt naturale și făcute ca în gospodăria bunicilor.

Pentru a face față cererii, în micile fabrici de procesare a cărnii se muncește intens pentru a produce suficientă marfă. Magazinele sunt aprovizionate zilnic, pentru că marfa se epuizează cât ai zice… tobă!

În acest recipient de fierbere începe producerea gustoasei tobe de porc, pe care toți românii o vor pune pe masă, de Crăciun.

Ciolanele și urechile sunt bucățile cele mai importante, pentru că din ele rezultă gelatina în care se încheagă bucățile. Carnea pentru tobă stă la fiert cel puțin patru ore, după care ajunge la mărunțit.

După ce se fierb ciolanele, șoricul, carnea, se mărunțește, după care se bagă în maț natural de vită, se condimentează carnea cu sare și piper, se opărește mațul, după care se merge la presă.

În mica fabrică de mezeluri de lângă Buzău, toba se prepară după vechile rețete ale țăranilor de pe Valea Buzăului. Contează până și cantitatea de condimente presărate în amestecul de carne și șorici.

„Umplem mațul de vită cu compoziția care s-a fiert, ciolane, limbă, urechi, șoric. S-a făcut condimentația în zeamă cu sare și piper, se umple, după care se merge la bazin, se opărește mațul, apoi se pune la presă. Mâine dmineață se pune la lăzi și merge la vânzare. ” precizează un specialist al fabricii de mezeluri.

Cel puțin 24 de ore durează până când calupurile de tobă ajung în magazine. După umplere, trebuie opărite, răcite, apoi presate și zvântate. Mai puțin complexă este rețeta pentru lebărul, care are la bază ficat de porc.

Ca să capete cel mai bun gust, regula de bază este ca materia primă să provină de la porci crescuți cât mai natural.

‘Noi avem porcii românești care sunt calitativ mai buni decât cei din import.Ficatul provine tot de la animale românești care sunt crescute altfel decât cele care vin din afară, plus că noi nu punem aditivi, nu punem extensii, totul e cum cum ai fierbe ficatul acasă, cu condimente, cu tot ce facem. Așa le facem și noi, pentru că nu sunt producțiile foarte mari și nu avem nevoie de cantităț care să necesite procesare.” ne-a precizat Constantin Frusinoiu, administratorul fabricii de mezeluri de pe Valea Buzăului.

Toba și lebărul produse în mica fabrică buzoiană ajung a doua zi în magazinele din regiune, care de câteva zile sunt asaltate de zeci de clienți aflați în căutarea unor bunătăți cu gustul de altădată.

S-a dus vestea că sunt mezeluri naturale, preparate ca în gospodăria bunicilor și la prețuri comparabile cu cele din supermarketuri.

„Se vând bine toba, lebărul și caltaboșul. dar și cârnații proaspeți.Produsele tradiționale sunt aduse zilnic însă  cantitățile livrate depind și în funcție de comenzi, în perioada aceasta.” spune o vânzătoare.

În magazinul de bunătăți tradiționale de pe Valea Buzăului, atât toba, cât și lebărul, costă 36 de lei kilogramul.
Preparatele sunt proaspete, deorarece se produc în serii mici, de câte 40 – 50 de kilograme, care dispar repede din vitrinele frigorifice.
Carmangeria livrează și la domiciliu, prin comenzi preluate pe rețele de socializare.