VIDEO Un fermier din Smeeni și-a transformat gospodăria într-o mică grădină zoologică

Un gospodar din comuna buzoiană Smeeni a dezvoltat o afacere cu iepuri gigant care cântăresc până la 12 kilograme. Urecheaţii devin animale de companie, în special pentru copii.

Buzoianul Relu Niță se mândrește cu câteva zeci de iepuri uriași, care ajung și de cinci ori mai grei decât un iepure obișnuit. Cei mai mici au numai două săptămâni însă, peste mai puțin de o lună, vor crește atât de mari încât abia vor mai putea fi ținuți în brațe.

Iepurii din rasa ”uriaș german” pot fi animalele de companie perfecte, mai ales dacă sunt și albi, spune Relu Niță.

”Cam la 7 kilograme este standardul lor, însă ajung până la 11, 12 kilograme, acum, și în funcție de mâncare, îngrijire. La furajare necesită o verdeață bună, nu mucegăită”, spune Relu Niță.

Pentru a avea în ogradă iepuri sănătoși, Relu Niță le asigură animalelor condiții speciale de hrană și tratamente. Pe cei ajunși la maturitate, îi vinde prin intermediul paginii sale de Facebook.

”Avem și la 700 de lei un iepure, dar și la 400, 500 de lei. Depinde de exemplar, depinde de vârstă. Am vândut în toată țara iepuri din această rasă masivă”, spune crescătoruș buzoian.

În gospodăria sa din Smeeni, Relu, împreună cu fiul său, Alex, crește urecheați și din alte rase pure, dar și exemplare rezultate din încrucișarea uriașului german cu iepuri californieni. La vânzare, crescătorul nostru le oferă cumpărătorilor indicații prețioase.

”La achiziționarea unor iepuri, în cazul în care sunt pui, clienții trebuie să țină cont ca mâncarea să nu fie cu mucegai, fără fructe. În general, copiii mor de dragul lor și le dau mere, cotoare, verdeață umedă, care favorizează coccidioza. Uriașul german nu pleacă până nu le fac primul vaccin”, declară Relu Niță, crescător de animale.

Pasiunea pentru creșterea animalelor de rasă a transformat gospodaria din Smeeni într-o mică gradină zoologică.

Alaturi de urecheati, gospodarul mai are în bătătură orătănii la fel de mari, precum păsările din rasa Brahma, supranumită ”uriașul găinilor”. La maturitate, un cocoș din această rasă poate cântări chiar și 8 kilograme.