Weekend de foc în Bărăgan: termometrele vor ajunge la 33 de grade Celsius

Vara astronomică se face simțită încă din primele zile de la solstițiu. În zona Câmpia Bărăganului, temperaturile vor depăși 30 de grade Celsius la umbră, începând de joi. La Buzău, cel mai cald va fi sâmbătă, când termometrele vor ajunge la 33 de grade Celsius.

Românii vor avea de suportat în weekend primul val de căldură sufocantă din această vară. Meteorologii avertizează că acesta este doar începutul unui sezon cu vreme extremă. Vor urma furtuni, grindină și ploi abundente.

Joi, conform meteorologilor, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în cele din vest și sud-vest disconfortul termic va fi în creștere, indicele temperatură-umezeală ITU apropiindu-se de pragul critic de 80.

„Temperaturile maxime se vor situa în general între 27 și 33 grade Celsius, iar cele minime între 12 și 22 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori în estul Transilvaniei”, arată ANM.

Vineri, 23 iunie, se face și mai cald. „Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic ridicat în regiunile vestice și local în zonele de câmpie și podiș din restul teritoriului. (…) Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 34 grade, iar cele minime între 12 și 21 grade Celsius”, anunță ANM.

În toată această perioadă, vântul abia dacă va adia, iar șansele de precipitații sunt minime, ceea ce înseamnă un disconfort termic accentuat și un aer greu de respirat.

Pentru aceste zile cu temperaturi ridicate, specialiștii recomandă să fie evitate ieșirile din casă între orele 11.00 și 18.00, iar hidratarea trebuie să devină o obișnuință. Oamenii sunt sfătuiți, de asemenea, să evite consumul de alcool și cafea, dar și consumul de băuturi cu zahăr carbogazoase.

“Se recomandă consumarea a celor puțin 2 litri de lichide pe zi, astfel încât persoanele să fie hidratate și totodată trebuie evitate activitățile din exterioare care implică un consum mare de energie”, transmit specialiștii din cadrul DSP Buzău.

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor specifice acestei perioade a anului, medicii recomandă respectarea cu strictețe a normelor de igienă personală și colectivă. „Beți apă numai din surse autorizate! În cazuri extreme, fierbeți apa! Atenție la calitatea apei din fântâni! Asigurați-vă că apa este bună de băut! Nu mergeți la scăldat în locuri neamenajate, lacuri, bălți, canale”, transmite DSP Buzău.

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun când ajungeți acasă, spălați-vă pe mâini după folosirea toaletei, spălați-vă pe mâini după ce ați luat contact cu diferite animale, spălați-vă pe mâini ori de câte ori este nevoie. Microbii vehiculați de mâinile nespălate sunt sursa de îmbolnăviri grave.

Potrivit specialiștilor DSP, părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă, mai precis spălarea pe mâini, spălarea fructelor și legumelor, consumarea apei doar din surse sigure, pentru a limita infecția.

„Dotați-vă locuințele cu plase pentru țânțari, folosiți spray-uri repelente și feriți-vă de locurile unde există țânțari! Purtati îmbrăcăminte adecvată care să acopere mainile și picioarele; îmbrăcămintea trebuie să fie din țesături care absorb transpirația și să aibă culori deschise”, este sfatul DSP Buzău.

Evitați consumul de alimente care se alterează repede. Infecțiile intestinale reprezintă una dintre marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald. Boala este dată de o mare diversitate de germeni, precum bacterii, virusuri, protozoare și  fungi. Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care, se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, vărsături și febră.

În cazul în care aveți dureri de cap, febră, vărsături, diaree, apelați 112 – numărul unic pentru apeluri de urgență. Evitați automedicația!