Cea mai dulce și zemoasă ceapă românească, cunoscută pentru aroma ei delicată, ar putea ajunge curând pe mesele gospodinelor din întreaga țară. Cultivată de zeci de ani pe terenurile fertile din comuna Mărăcineni, județul Buzău, ceapa roșie de apă a devenit un adevărat brand local. Iar acum, pentru prima dată, producătorii s-au unit într-o cooperativă agricolă, cu planuri mari de a încheia contracte directe cu supermarketurile.
Pe câmpurile din Mărăcineni, recoltarea cepei roșii de apă este pe final. Este adunată în grămezi, sortată și pregătită pentru vânzare.
„În momentul de față, noi o valorificăm direct de aici, de la fața locului. Vin oamenii, probabil și samsari, încarcă cu mașinile mari. Ar trebui să ne facem fiecare hală, dar nu ne permitem să păstrăm sute de tone în depozite cu frig. Aici statul ar trebui să ne ajute”, spune Tatiana Jugănaru, legumicultor din Mărăcineni, satul Potoceni.
Anul acesta, legumicultorii din comuna Mărăcineni au de oferit peste 300 de tone de ceapă. În alți ani, cea mai mare parte se vindea prin distribuitori, dar fermierii s-au săturat să fie la mâna intermediarilor.
„Este recunoscut la nivel național că suntem singura zonă unde punem asemenea cantități. Ceapă bună, pentru zacuscă, pentru gospodine. Soi dulce, care mai și pișcă uneori, pentru că tot ceapă rămâne”, adaugă Tatiana.
Pentru fermieri, munca nu e deloc ușoară. Ceapa roșie de apă este un soi pretențios, care reacționează imediat la schimbările de vreme. Ca să facă față cheltuielilor și să-și valorifice mai bine producția, cinci legumicultori s-au unit într-o cooperativă. Împreună, speră să vândă direct către depozite mari și lanțuri de supermarketuri.
„Ne-am făcut o asociație, ne-am unit cinci persoane. Vedeți că sunt câteva hectare. Dacă ar veni să o cumpere pentru toată țara, s-ar distribui rapid. La noi, într-o săptămână s-ar consuma toată, nu ar mai rămâne nimic de vândut”, precizează Cătălin Jugănaru, producător de ceapă roșie de Buzău.
Producătorii spun însă că munca e costisitoare, iar prețul de vânzare nu poate scădea prea mult, altfel nu-și acoperă cheltuielile.
„Undeva sub 3,5 lei nu are rost să cultivi ceapă roșie, pentru că sunt foarte multe operațiuni care necesită bani. În mare parte o valorificăm cu cozi, iar fiecare cum are abilități, o împletește în funie sau îi rupe frunza și rămâne doar căpățâna, care se vinde în supermarket”, declară Victor Vlăgeanu, legumicultor din Mărăcineni, sat Potoceni.
Fermierii din comuna Mărăcineni speră ca, prin această cooperativă, să ducă mai departe tradiția cepei de Buzău și să o transforme într-un brand național. Dacă planurile se concretizează, gospodinele din toată țara ar putea găti în curând cu această ceapă unică, crescută pe malurile râului Buzău.