Consiliul Județean Buzău, partener în cadrul evenimentului „DEALU MARE WINE&FOOD FESTIVAL”

Screenshot 20250911 025851 Whatsapp

Prima ediție a Dealul Mare Wine & Food Festival va avea loc în perioada 19–21 septembrie 2025, în Parcul Centrului Muzeal IC Brătianu din Municipiul Buzău.

Este un eveniment care aduce împreună vinuri de excepție din cea mai renumită regiune viticolă a României, gastronomie și muzică live, într-un cadru cultural spectaculos.

Pe parcursul celor trei zile, vizitatorii se vor bucura de experiențe culinare alături de chefi invitați, crame reprezentative, conferințe tematice și activități culturale.

Festivalul reunește unele dintre cele mai apreciate crame din România, reprezentative pentru regiunea viticolă Dealul Mare și nu numai: Budureasca, Crama DeMatei, Lacerta, Metamorfosis, Domeniile Franco-Române, Stațiunea de Cercetare Pietroasa, Mierla Albă, Aurelia Vișinescu, 1000 de Chipuri, Crama Trei Conace, Casa Rotărescu și Bauer.

La fel ca vinurile, gastronomia are un loc special în cadrul festivalului. Vizitatorii se vor bucura de preparate inspirate din creativitatea bucătarilor și de rețete gândite cu respect pentru ingredientele din zonă.

Deliciile culinare se îmbină armonios cu vinurile Dealu Mare, oferind participanților o experiență completă a simțurilor – un dialog între gust, cultură și rafinament.

Dealu Mare Wine&Food Festival se dorește a fi și un spațiu interactiv de dialog și schimb de idei între pasionați de gastronomie, profesioniști din domeniu și publicul larg pentru a explora legătura dintre arta culinară și vinurile din regiunea Dealu Mare, promovând cultura gastronomică locală și sustenabilă.

Un punct central al evenimentului îl reprezintă atelierul „Obiectiv: ghid de acțiune pentru Buzău ca destinație de gastroturism” 20 septembrie ora 15.00, moderat de Adriana Sohodoleanu – teoretician al gastronomiei, cercetătoare în studiile alimentare, autoare și voce activă la Radio România Cultural.
Invitați:

Cosmin Dragomir – jurnalist și editor de gastronomie, coinițiator al Legii Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor din România.

Dorian Lungu – antreprenor, inovator, fondator al conceptului Gastro Local și al brandului Luado Chocolate.

Cristian China Birta – fondator Kooperativa 2.0, autor al primei cărți despre influencer marketing din România, trainer și speaker cu experiență în peste 500 de evenimente.

Corina Moise Poenaru – profesoară de limba engleză, fostă directoare a Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Buzău și absolventă Fulbright. A promovat educația digitală, alfabetizarea media și valorile UNESCO, transformând liceul în prima școală asociată UNESCO din județ. A inițiat primele clase de gastronomie în sistem dual din Buzău și a modernizat laboratorul cu sprijinul OMV Petrom.

Laura Chiriac – este Director Executiv la Asociația Dealu Mare , dar și antreprenor, fondator Laura And Wine , co-owner TheWinederers.

Prin experiențele pe care le oferă oaspeților de la evenimentele ei, și nu numai, Laura e conectată la Horeca urbană (cu precădere în București) dar și la multe aspecte ce țin de enoturism în zona Dealu Mare.

Tema discuției: Cum putem transforma enogastronomia buzoiană într-un motor de dezvoltare a județului? Vom explora modele de succes locale și internaționale, ingredientele lipsă în strategia de promovare, rolul antreprenorilor locali, provocările și resursele disponibile, dar și pași concreți pentru a pune Buzăul pe harta gastroturismului.

Screenshot 20250911 025913 Whatsapp

Pentru mai multe detalii despre eveniment, precum și programul detaliat, vă invităm să accesați https://dealumarefestival.ro/