VIDEO Legumele exotice pe care BRGV Buzău le pregătește pentru a fi cultivate în România: praz cu aromă de usturoi, salată cu iz de muștar, flori comestibile și leuștean uriaș, intens aromat

Vom găsi la tarabele din piețe, în curând, praz sălbatic cu aromă de usturoi, salată picantă cu iz de muștar, diverse flori comestibile sau un soi de leuștean uriaș și cu intens aromat. Acestea sunt câteva dintre verdețurile descoperite sau aclimatizate în ultimii ani, de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.

Soiul de praz dar cu gust de usturoi a fost descoperit de cercetătorii buzoieni printre plantele sălbatice din Pădurea Crâng. Sunt comestibile atât frunzele, cât și cățeii. Combină aroma de praz cu cea de usturoi și au gust ușor picant.

„După încadrarea botanică este cunoscut ca praz dar este de fapt tot o varietate de usturoi, cu diferența că tulpina este mai înaltă, frunzele sunt un pic mai late. Din punct de vedere gustativ este minunat.” ne-a declarat  Matilda Popescu, cercetător.

Cercetătorii buzoieni de la Banca de Gene vor să înmatriculeze această plantă ca fiind genotip exclusiv românesc. O vor prezenta în premieră la un important congres european de horticultură. „Vorbim de o resursă naturală, prezentă în flora spontană, o resursă genetică endemică, ce merită a fi luată în studiu. ” precizează Costel Vânătoru – directorul Banci de Gene Buzău.

O altă noutate în portofoliul unității de cercetare din Buzău este salata picantă, obținută prin încrucișarea mai multor soiuri. Aduce la gust cu muștarul, astfel că poate fi garnitura perfectă pentru mâncărurile mai grețoase, spun cercetătorii care o studiază.

„Salata este dorită atât de oamenii care vor să nmănânce alimente axate pe o latură vegetariană dar și de ceilalți oameni care dorec o masă diversificată.” a mai spus Matilda Popescu, cercetător.

Horticultorii buzoieni au reușit să aclimatizeze și leușteanul uriaș, care poate atinge și doi metri înălțime. Are o aromă mult mai puternică decât soiul tradițional. „Leușteanul este o specie de plante aromatice, mult folosită  de poporul român mai ales în partea de sud a țării. Noi aici în Bărăgan mâncăm ciorba care se aromatizează cu leuștean. Este o plantă puternic aromată, comparativ cu celelalte soiuri vechi. Deci este de preferat să avem o producție bună.” a mai adăugat Costel Vânătoru, directorul BRGV Buzău.

Pe lângă proprietățile nutritive, verdețurile pot da o savoare aparte diverselor preparate culinare. Clienții din piețe abia așteaptă să încerce noutățile pregătite de cercetătorii Bănciide Gene din Buzău.

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze și un soi de cimbru cu aromă de lămâie și frăguțe, dar și mai multe varietăți de flori comestibile, precum crizantema. Unele dintre aceste plante ar putea fi comercializate în viitorul apropiat.