La Mărăcineni, în județul Buzău, a avut loc prima ediție a evenimentului dedicat cepei roșii de apă, cultivată de generații pe terenurile fertile din zonă și apreciată pentru aroma ei aparte.
Fermierii din comună, reuniți într-o cooperativă, vor ca acest soi să devină un brand național și să ajungă pe rafturile marilor lanțuri de magazine.
Două ceaune cu tocăniţă de ceapă au fost pregătite de bucătari din Mărăcineni, sub privirile a zeci de turiști pofticioși. După ce au tăiat ceapa mărunt, au amestecat-o cu legume și carne de porc prăjită dinainte. „E o ceapă dulce, bună, cred că e singura ceapă din țară, ceapa roșie de Mărăcineni. Solul face să fie cea mai bună”, spune Constantin Frusinoiu.
Zeci de porții au fost împărțite gratuit oaspeților prezenți la prima ediție a festivalului. Evenimentul este organizat de cinci fermieri din Mărăcineni, reuniți într-o cooperativă care își propune să ducă mai departe tradiția și să își promoveze produsul direct pe rafturile supermarketurilor. „Ne străduim ca după acest festival să cerem ca ceapa de apă roșie de Buzău să fie recunoscută ca brand al României.” a declarat presedintele interimar al CJ Buzău, Adrian Petre.
Anul acesta, legumicultorii din Mărăcineni au obținut peste 300 de tone de ceapă roșie de apă. În gospodării, grămezi întregi așteaptă să fie vândute. „Norocul a fost că am avut apă, de ne-am făcut treaba. Dacă mai erau și ceva ploi era și mai bine, dar una peste alta suntem mulțumiți. E sănătoasă, pișcă puțin, pentru că a fost mai puțină apă în vara asta”, spune Cătălin Jugănaru, producător.
Ceapa roșie de apă este un soi pretențios, sensibil la schimbările de vreme. Munca este costisitoare, iar producătorii spun că nu își pot permite să scadă mult prețurile, altfel ar lucra în pierdere. La festival, ceapa s-a vândut cu 4–5 lei kilogramul, preț negociabil pentru cantități mari.
Acest soi are și o istorie aparte. A fost obținut, după anii ’80, prin încrucișarea unor varietăți din Turda și Făgăraș cu cel local, „Bot de vulpe”, iar varianta roșiatică și alungită a fost omologată la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.