Proprietarii de ferme zootehnice din Buzău se orientează pe creșeterea prepelițelor

Avem la discreție alimente bogate în substanţe hrănitoare, recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătăţii, dar încă extrem de puțin folosite în hrana noastră cotidiană. Oul de prepeliţă este cel mai bun exemplu.

Din ce în ce mai mulți proprietari de ferme zootehnice se orientează pe creșeterea prepelițelor, alegere menită să le îmbunătățească afacerea. Sunt multe beneficii. În primul rând, micile păsări ajung repede la maturitate și nu au nevoie de spații largi pentru a se dezvolta.

„Prepelițele stau pe plasă de sârmă, pentru ca mizeria să cadă într-o tavă și să fie ușor de luat. Ele nu au voie să aibă contact cu dejecțiile. Cresc pe plan înclinat, pentru ca ouăle să alunece în față și să fie ușor de manipulat”, spune George Fifere, crescător de prepelițe din Vadu Pașii, județul Buzău.

Aflăm de la fermierul buzoian că putem crește un efectiv de prepelițe de pe urma cărora sunt șanse să obținem o producție semnificativă de ouă, mici dar prețioase.

„O prepeliță face un ou pe zi, însă depinde și de perioadă, de sezon, de cât de cald e afară. Aceste ouă sunt mult mai concentrate decât cele de găină și foarte benefice organismului. Contează mult și ca hrana păsărilor să fie sănătoasă. Noi de exemplu le dăm porumb, grâu, calciu furajer, apă rece și curată”, ne spune crescătorul de prepelițe.

Ferma din Vadu Pașii are din ce în ce mai mulți clienți pentru ouăle de prepeliță. Sunt acei consumatori de hrană naturală, ne spune George Fifere, care s-au convins în timp de calitățile acestui produs de origine animală, ori au fost sfătuiți de nutriționiști.

Față de oul de găină, cel de prepeliţă are o compoziţie mult mai complexă. Conţine de cinci ori mai mult fosfor, de șapte ori mai mult fier, are de șase ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2. Oul de prepeliţă conţine, de asemenea, întregul complex de vitamine – A, B, D3, E – alături de minerale esenţiale, precum calciu, zinc, potasiu şi sulf.

„Oul de prepeliță nu conține colesterol, este foarte sănătos și recomandat pentru diabetici. Aceste ouă conțin extrem de mult fier, calciu; chiar și medicii recomandă consumul lor pentru persoanele cu probleme gastrice. Sunt excepționale”, spune George Fifere, crescător de prepelițe.

Oul de prepeliță are un raport gălbenuș-albuș mai ridicat decât oul de găină, de unde și gustul ușor mai pronunțat. Au un conținut asemănător de proteine, însă ouăle de prepeliță au de două ori mai mult colesterol. Acestea sunt surse de proteine de calitate și aminoacizi, responsabile cu creșterea și refacerea structurilor organismului uman.

„Chiar dacă sunt mai mici, au altă componență în nutrienți și microelemente. Conțin grăsimi, dar grăsimi mai bune, care ajută organismul. Conțin mai mult fier decât cel de găină. Conțin o cantitate mare de magneziu și calciu, seleniu, fosfor. De aici derivă avantajele consumului de ouă de prepeliță, deoarece au unele elemente în plus”, spune dr. Ecaterina Zoican, medic primar nutriționist.

Valoarea nutritivă a ouălor de prepeliță este similară cu cea a ouălor de găină. Cele de prepeliță sunt mult mai mici mici, deci putem mânca mai multe. Echivalentul unui singur ou de găină reprezintă trei până la patru ouă de prepeliță.

Ouale de prepeliță se gătesc la fel ca cele de găină sau de rață, prăjite, fierte sau posate. Au un gust puțin diferit, mai intens, foarte apreciat mai ales în bucătăria asiatică. Ouăle de prepeliță au mai mult gălbenuș decât albuș, ceea ce le conferă o aromă mai puternică și o altă consistență, mai cremoasă.

„Aceste ouă sunt considerate delicatese în țările din Asia, precum Japonia, Vietnam, Coreea de Sud. Ei le consumă inclusiv murate, afumate, alături de sushi. În general sunt folosite pe partea de street-food, în combinație cu diverse condimente, sosuri. Sunt mult mai sănătoase decât cele de găină și de rață”, spune Chef Cristi Ice.

Nutriționiștii spun că avem numeroase motive să consumăm ouă de prepeliță. Ajută organismul după perioade de stres şi de epuizare. O cură cu aceste ouă îmbunătăţeşte funcţionarea organelor slăbite şi tonifică organismul.

O cură cu ouă de prepeliţă tratează un număr impresionant de boli şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. Celor cu tulburări gastroindustriale, consumul de ouă de prepeliţă le îmbunăţeşte digestia şi le reglează aciditatea gastrică.

Consumul acestor ouă are efecte foarte bune în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice. Terapia cu astfel de ouă dă rezultate foarte bune şi în cazul bolnavilor de dischinezie biliară.