Unitățile de procesare a fructelor din Buzău sufocate de prețurile mari la energie și materie primă

În gama de bunătăți a celei mai noi fabrici de conserve din Buzău găsim dulceața de aronia, cel mai sănătos fruct de pădure, dar și din smochine aclimatizate și cultivate la noi în țară. Aflată la început de drum, investiția care aparține unei familii din Vernești are de trecut acum proba extrem de grea a scumpirilor la energie și materie primă.

Dulceața de aronia este unul dintre produsele premium ale fabricii de conserve „Ferma Tudor”, din comuna buzoiană Vernești. Aronia este un fruct originar din America de Nord, extrem de bogat în nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine.

„Fructul de aronia reglează glicemia, ajută și la circulația periferică, reglează inclusiv tranzitul intestinal, deci are foarte multe proprietăți. Avantajul este că aceste calități nu dispar prin procesare”, ne explică Dana Tudor, administrator fabrică.

Zmeura, murele, afinele și căpșunele sunt și ele conservate în fabrica deschisă de soții Tudor, unele în combinație cu nuci și alune. Cea mai nouă gamă din portofoliu este dulceața din smochine autohtone.

„Nu gândeam vreodată că în zonă putem să avem atâția pomicultori, fermieri, care să aibă și fructe exotice. Avem în Buzău, de exemplu, un producător de smochine chiar aici la doi pași de noi. Deja mi-a adus cinci tone pentru gem și dulceață”, spune Marian Tudor, proprietarul fabricii de conserve.

Proprietarii unității de procesare a fructelor trebuie, în această perioadă, să reziste tăvălugului de scumpiri la materia primă. Ca să mențină prețurile în frâu, au stocat peste 80 de tone de fructe congelate, pe care le vor introduce treptat în procesare.

„De la lună la lună, prețul curentului crește. Dacă luna trecută mi-a venit de plătit suma de 42 de mii de lei, luna aceasta stau și mă gândesc cât ar trebui să fie. Acum două luni am avut 36 de mii de lei. Automat, în condițiile în care prețul curentului crește, și noi vom mări prețurile la produse”, declară Marian Tudor, proprietarul fabricii din Vernești.

 

Familia Tudor a investit aproape două milioane de euro în fabrica dotată cu utilaje moderne, aduse din străinătate. Unitatea, care are 30 de angajați, mai produce sucuri naturale, batoane energizante, marmeladă şi fructe uscate.