VIDEO Celebrul interpret Benone Sinulescu, brand al unui soi tradițional de usturoi

Un soi nou de usturoi botezat Benone, face furori pe piața locală a legumicultorilor din Buzău. Rădăcinoasa creată de specialistul Costel Vânătoru, a primit numele celebrului interpret de muzică populară, Benone Sinulescu.

Potrivit creatorilor, noul sortiment este mai dulceag, mai aromat și mai iute decât cel din import, numele fiind atribuit cu acordul artistului născut în județul Buzău.

Noul soi s-a născut după ce cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău, SCDL, au reușit să preia soiurile locale, pe cale de dispariție, și să dezvolte altele noi.

„Trebuie să știm că usturoiul are cerințe speciale de sol și de climă. Nu se obțin rezultate bune pe tot teritoriul țării noastre ci numai în zone pretabile pentru usturoi, în luncile râurilor, în zone cu teren ușor nisipos, cu drenaj bun.” a declarat Costel Vânătoru.

Dintre acestea, usturoiul Benone a fost deja omologat și este aproape gata să ajungă pe mesele românilor.

Valentin Jecu este unul dintre agricultorii care își dorește să relanseze tradiția cultivării usturoiului, în apropiere de Râmnicu Sărat.

„În acest moment avem cultivată o suprafață de 15 hectare numai cu soiul Benone, dezvoltat împreună cu Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. În primul și în primul rând, are acel gust unic pe care nu-l veți găsi nicăieri, acel gust dulce-acrișor-iute, pe care nu-l găsești la niciun alt soi de usturoi pe care îl găsești pe piață. Calitățile vin și din teren, care îi dă aceste calități unice.” a precizat Valentin Jecu.

Usturoiul Benone va ajunge la sfârșitul lunii iunie în piețele din Buzău, Vrancea și București.

Printre primii clienți se va număra și Benone Sinulescu, îndrăgitul solist de muzică populară reprezentativ pentru județul de la Curbura Carpaților.

Artistul s-a bucurat când a aflat că numele său este atribuit unui soi local de usturoi.

„M-am consultat înainte de a da denumirea de Benone pentru că el reprezintă Buzăul, e o voce de aur. Sigur, este și un mare iubitor de legumicultură. De aceea am ales să îl botezăm, să-i dăm denumirea Benone pentru că în fiecare primăvară eu îi trimit răsaduri și dumnealui le cultivă cu multă dragoste.” ne-a mărturisit Costel Vânătoru.

Usturoiul Benone va fi ambalat în plase de rafie, în cantități mici, pentru a rezista multe luni în condiții minime de păstrare.

Pentru noul sortiment, fermierul din comuna Râmnicelu a primit deja comenzi de la câțiva producători buzoieni de cârnați de Pleșcoi dar și de la un supermarket din Vrancea.