Bărbatul rănit de o ursoaică la Gura Teghii, cercetat pentru braconaj alături de alți trei complici

Un localnic Gura Teghii, rănit grav de o sălbăticiune, s-a ales cu dosar penal după ce s-a dovedit că este doar un braconier rănit de o ursoaică prinsă într-un laț. În incidentul înregistrat pe 11 septembrie, suspectul era considerat a fi o presupusă victimă a unui atac comis de un urs, după ce bărbatul a declarat că a fost atacat din senin pe o uliță din sat.

Oamenii legii au deschis o anchetă după ce, pe 11 septembrie, au fost sesizați prin apel la 112 că, în jurul orei 2.30, noaptea, în timp ce mergea pe o uliță din satul Nemertea, un bărbat de 55 de ani din Gura Teghii a fost surprins de un urs ce tocmai coborâse din pădure.

Victima a declarat atunci că fost atacat și rănit de urs în timp ce se întorcea de la o altă casă pe care acesta o deține in zonă. Ursul, a declarat el, a fost alungat de câțiva săteni care treceau întâmplător pe acolo cu mașina. Aceștia au alungat ursul, au sunat la 112, după care au preluat victima în autoturismul propriu, ca să o ducă spre echipajul de la Ambulanță.

Atacul ursului a fost unul rapid și foarte violent. Victima a suferit răni grave la mâini și la picioare, pierzând o cantitate mare de sânge. Având în vedere starea gravă a rănitului, echipajul de pe ambulanță a decis, imediat după preluare, să-l transporte la Spitalul Județean Brașov. Bărbatul rănit de urs a ajuns direct în sala de operație, unde medicii l-au operat pentru a-i salva piciorul sfâșiat.

Ulterior, după investigațiile efectuate de polițiști, scenariul a căpătat o formă complet diferită. Victima era de fapt un braconier inveterat, atins și de alte vicii precum deținerea și consumul de cannabis, iar salvatorii săi de la miezul nopții erau de fapt complici în săvârșirea ilegalităților.

Oamenii legii au stabilit că cei patru capturaseră o ursoaică de talie medie. Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Buzău, cinci mandate de percheziții domiciliare au fost efectuate miercuri, 21 septembrie, în comuna Gura Teghii, în cadrul dosarului penal de braconaj cinegetic.

În urma perchezițiilor, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 18 lațuri metalice, zece cuțite, două ferăstraie metalice, un topor, două ranițe textile, toate cu depuneri de substanță brună roșcată, o blană de urs cu craniu, o blană de vulpe, 146 de grame de substanță vegetală uscată şi semințe, susceptibile a avea efecte psihoactive, două grindere şi două pipe.

„Cercetările efectuate de polițiști vizează patru localnici, cu vârste cuprinse între 37 și 55 de ani, care la data de 11 septembrie 2022 au braconat un exemplat de urs brun, moment în care unul dintre aceștia a fost rănit de animal”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

În baza mandatelor de aducere, persoanele cercetate au fost conduse la sediul poliției, pentru audieri și, în funcție de probatoriul administrat, vor fi dispuse măsuri legale. Activitățile s-au desfăşurat în baza mandatelor de percheziție emise de Judecătoria Pătârlagele.