S-a făcut un pas important pentru cinstirea memoriei victimelor regimului comunist, odată cu semnarea contractului ce marchează începerea lucrărilor de reabilitare a fostei închisori din Râmnicu Sărat.
Acest proiect, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va transforma fosta temniță într-un Memorial al Victimelor Comunismului și într-un centru educațional destinat studierii perioadei comuniste.
Acordul semnat prevede, în prima etapă, demolarea construcțiilor neautorizate din perimetrul închisorii, urmată de săpături arheologice preventive. Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), ordinul de începere a lucrărilor a fost emis joi, 31 octombrie, iar organizarea șantierului este programată pentru jumătatea lunii noiembrie.
„E un memorial care trebuie refăcut și redat circuitului, pentru ca și buzoienii să știe care a fost istoria comunismului, istoria celei mai negre părți a comunismului. […] Este una dintre cele mai teribile închisori care au existat pe teritoriul României, teroare inventată de sovietici și de cozile de topor din România […]. Acolo a fost Corneliu Coposu, care ani de zile nu a avut voie să vorbească, o pată extrem de neagră a istoriei noastre, pe care trebuie s-o știm pentru că nu trebuie să se mai repete așa ceva”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău și fost ministru al Culturii, Lucian Romașcanu.
Cu un buget de peste 67 de milioane de lei asigurat prin PNRR, proiectul prevede restaurarea completă a închisorii și crearea unui centru educațional pentru tineri.
Centrul va găzdui activități menite să încurajeze cunoașterea și reflecția asupra abuzurilor regimului comunist. Complexul va deveni, de asemenea, un loc de omagiere a victimelor represiunii comuniste și va contribui la conservarea memoriei acestora pentru generațiile viitoare.