Povestea ciobanului din Toplicen care a dormit două zile la umbra unui tufiș. A fost dat dispărut și căutat de zeci de polițiști și voluntari

Ciobanul care dispăruse, în weekend, pe dealurile dintre localitățile buzoiene Grebănu și Topliceni a fost găsit la aproximativ trei kilometri distanță de locul în care a fost văzut ultima oară. Bărbatul în vârstă de 67 de ani le-a spus polițiștilor că a căzut răpus de oboseală, la umbra unui tufiș, unde a dormit două zile și două nopți.

Zeci de pompieri, polițiști, jandarmi, voluntari și pasionați de off-road au pornit duminică dimineață în căutarea lui Ionel Dobre, un cioban în vârstă de 67 de ani, care dispăruse sâmbătă dimineață de la stână. Bărbatul, din satul Băbeni, comuna Topliceni, lucrează de aproximativ o jumătate de an la o stână din comuna Grebănu.

Sâmbătă dimineață, Ionel Dobre a plecat de la stână împreună cu proprietarul ovinelor pentru a le duce la pășune. După ce au parcurs circa un kilometru, nea` Ionel a rămas în urmă acuzând dureri cauzate de oboseală. Atunci a fost văzut ultima oară. Întrucât ciobanul de 67 de ani obișnuia să mai lipsească în perioade scurte de timp, pentru a merge acasă, în prima zi de la  dispariție nimeni nu s-a sesizat.

Proprietarul stânei a alertat rudele, iar duminică dmineață au fost anunțate și autoritățile. Zona în care bărbatul a fost căutat este greu accesibilă din cauza reliefului, dar și precipitațiilor care au înmuiat drumurile. Imediat, comunitatea off-road s-a mobilizat și a pornit în căutarea bărbatului pe colinele dintre Grebănu și Topliceni, zone accesibile doar pentru vehicule de teren.

Căutările au fost reluate luni dimineață, la circa 48 de ore de la dispariția lui Ionel Dobre, misiunea fiind încununată cu succes de data asta. Bărnatul a fost găsit la aproximativ trei kilometri distanță de locul în care dispăruse. Se afla sub un tufiș pe lângă care salvatorii trecuseră și duminică după-amiază. Ciobanul le-a spus salvatorilor că, din cauza oboselii, a căzut din picioare și s-a târât la umbra unor arbuști, unde a dormit buștean.

Ionel Dobre s-a trezit de câteva ori, a vrut să se ridice și să plece către stână, însă epuizarea era atât de profundă, încât încercările i-au fost zadarnice întrucât nu-și putea folosi picioarele. A mărturisit că, abia după somnul lung de peste 40 de ore și-a căpătat forța de a răspunde atunci când l-a auzit, luni dimineață, pe stăpânul său când îi striga numele. Bărbatul le-a declarat salvatorilor că nu are răni fizice.