Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare pentru Pomicultură Istrița de Jos, județul Buzău, au scos la vânzare arbuști de fructe exotice, după patru ani în care au testat specii necultivate în România. Cererea de kiwi, curmali sau rodii este din ce în ce mai mare.
La Stațiunea de Cercetare pentru Pomicultură Istrița de Jos, pe lângă puieții de meri, pruni, cireși sau gutui se vând și pomi exotici. Este vorba despre kiwi, curmal chinezesc şi banana nordului, cunoscută și sub denumirea de pawpaw, specii care s-au aclimatizat foarte bine la condițiile din județul Buzău și pentru care deja există cerere din partea buzoienilor dornici să încerce și alte fructe mai puțin cunoscute.
„Este primul an în care avem această gamă la vânzare, curmalul chinezesc, asimina sau banana nordului, și kiwi. Prețurile nu sunt deloc mari și zilnic avem vânzare din aceste specii”, declară Andrei Tabacu, cercetător în cadrul fermei experimentale din Istrița de Jos.
Specialiștii stațiunii pomicole recomandă cultivarea acestor specii de fructe exotice și spun că se îngrijesc foarte ușor. În plus, ele rezistă la secetă, nu au boli sau dăunători, iar fructele sunt deosebite atât prin aspect, cât şi prin gust.
Primii care vor rodi sunt curmalii chinezești. Cel mai cerut este însă kiwi, specie cu fructe verzi, roşii şi violet, de circa 20 de grame, dulci și bogate în vitamine.
„Kiwi-ul este ușor de întreținut, nu are boli și dăunători și intră repede pe rod, într-un an. Toți vor plante care să fructifice cât mai repede. Ani la rândul, clima se schimbă, apar specii noi, apar soiuri noi, e păcat să nu le testăm și să nu le valorificăm”, spune cercetătorul Andrei Tabacu.
Specialiștii livezii experimentale din Istrița de Jos le recomandă fermierilor care vor să cultive aceste specii în primul rând să le ferească de frig. Pentru asta, spun experții, puieții de kiwi, curmal sau pawpaw trebuie înveliți în paie, în primii ani de cultură.
„Noi îi înfășurăm cam în luna decembrie și îi ținem așa până în aprilie. Sunt șanse mari să avem înghețuri de primăvară, cum a fost anul ăsta, de minus cinci, minus șase grade, care ale fectează. Planta e sensibilă. Când frunzele sunt roșiatice, e clar că ceva o stresează, așa cum este frigul”, explică Andrei Tabacu, de la Stațiunea de Cercetare pentru Pomicultură Istrița de Jos.
Schimbările climatice cu care se confruntă țara noastră în ultimii ani au condus la aclimatizarea acestor specii noi, care vor ajunge să fie cultivate pe suprafețe din ce în ce mai mari.
„Datorită schimbărilor climatice din țara noastră, din ultimii ani, specii precum kiwi sau rodiul au reușit să se adapteze în zona de sud a țării noastre, în special. Într-adevăr, trebuie protejate în primii doi, trei ani cu paie și plantate în zone mai ferite, dar vedem că din ce în ce comportamentul lor este mai natural în zona țării noastre, cea de sud-est”, declară Rareș Pîndaru, directorul stațiunii pomicole Istrița de Jos.
Un arbust fructifer poate costa, în funcție de specie, între 30 şi 50 de lei. Kiwi costă 150 de lei pentru că este nevoie de achiziționarea a trei plante, un mascul și două femele, pentru a rodi.
Staţiunea de Cercetare pentru Pomicultură Istriţa, județul Buzău, este din 2005 parte a Universităţii de Studii Agronomice din București. Nu întâmplător a fost ales acest areal ca loc de aclimatizare a soiurilor exotice. Versanţii dealului Istrița sunt expuşi la soare cât e ziua de lungă, iar solul calcaros înmagazinează căldura şi o degajă noaptea.