Tot mai multe femei din Buzău, interesate să dezvolte afaceri în agricultură

Femeile din județul Buzău au devenit tot mai interesate să dezvolte afaceri în agricultură și să devină fermier, o noțiune care până nu demult era asociată exclusiv bărbaților.

La Buzău, una din trei societăți, care au solicitat sprijin prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), este condusă de o femeie.

„În 2020, ca și conducători ai exploatațiilor agricole, pe sectorul persoanelor juridice, sunt înregistrate 323 de femei, dintr-un total de 1.190 de ferme. Sunt ferme atât de dimensiuni mai mici, adică sub 50 de hectare, gestionate la nivelul centrelor locale, cât și cu suprafețe de peste 50 de hectare”, a declarat Claudia Stelea, director executiv APIA Buzău.

Anul trecut, foarte multe femei, proprietari de exploatații agricole, au solicitat, în calitate de persoane fizice, subvenții prin intermediul APIA Buzău. Dintr-un total de 17.321 de solictări depuse la APIA Buzău, 6.219 dintre acestea erau completate de către femei.

Ponderea tot mai mare a femeilor în agricultură este evidențiată și la nivel european, într-un raport al EUROSTAT, instituția care se ocupă cu prelucrarea datelor statistice ale Comisiei Europene.

În medie, aproximativ 30% din fermele din Uniunea Europeană erau gestionate de o femeie. În România, 34% dintre managerii de ferme sunt femei, ceea ce ne plasează pe poziția a treia în Uniunea Europeană.