Fermierii pot înființa culturi de topinambur, o legumă pe cât de gustoasă, pe atât de benefică sănătății, recomandată și în curele de slăbire. Tuberculii de „nap porcesc” sunt comercializați de Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.
Topinamburului i se mai spune măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc sau pară-iernatică. Are tuberculii asemănători cu cei ai cartofului, dar cu contur neregulat, precum ghimbirul.
Rizomii, partea preţioasă a plantei, sunt adesea folosiţi în industrie sau ca furaj, dar şi ca medicament, substanţele active din topinambur având rol în reglarea glicemiei, a colesterolului şi a microflorei digestive.
Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de până la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină.
Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C.
Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău comercializează tuberculi de topinambur din soiul Rareș. Prețul este de 5 lei/kg, stocul fiind însă limitat.
„Rareș este un soi de topinambur cu creștere nedeterminată și potențial mare de producție, ce se cultivă în câmp și depășește 2,5 metri înălțime. În sol dezvoltă tuberculi de culoare roz-cafenie specifică, cu textură crocantă, suculentă, dulceag. Greutatea medie a unui tubercul este de 190-200 grame”, se arată în anunțul SCDL Buzău.
Potrivit cercetătorilor buzoieni, cantitatea de tuberculi necesară înfiintarii unui hectar de cultură variază între 400 și 600 de kilograme, în funcție de schema tehnologică de înființare a culturii, iar producția este de până la 50 de tone la hectar, dar cultivat pe teren ușor și bine irigat, producția poate crește semnificativ ajungând până la 120 t/ha.
„Caracterul forte al acestui soi este dat de conținutul în inulină, fiind folosit ca îndulcitor natural și conținutul ridicat de substanța uscată. După recoltare se păstrează în locuri special amenajate, precum pivnițe, silozuri. Datorită rezistenței la boli și dăunători, se recomandă și pentru cultivare în sistem ecologic”, transmit cercetătorii SCDL Buzău.
Topinamburul se consumă asemenea cartofului, putând fi prăjit, feliat sub forma de chipsuri sau fiert, asezonat cu alte legume sau folosit în diverse sosuri şi supe. Poate fi consumat şi în stare proaspătă, datorită gustului deosebit de dulce conferit de inulină.
Faima topinamburului ţine de puterea acestuia de a scădea apetitul, fiind ideal în curele alimentare. În cadrul unor cercetări recente, specialiştii germani au constatat că pacienţii care iau topinambur slăbesc cu 40% mai mult decât cei care încearcă alte regimuri.
Explicaţia pe care au dat-o pacienţii care luaseră această plantă medicinală a fost simplă: „Nu ne-a mai fost atât de foame!“.