Cum arată satul ai cărui locuitori sunt invidiați de orășeni. Centrul civic a fost modernizat cu fonduri europene

Au condiții de oraș, dar trăiesc la țară. Așa se definesc localnicii din Berca, o comună aflată pe Valea Buzăului, care poate rivaliza cu orice orășel din România. În Berca vezi blocuri, parcuri de agrement, un centru civic, parcări auto, ca-n orice localitate urbană. Infrastructura s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, cu ajutorul fondurilor europene.

Peste 3.000 de locuitori numără satul de centru al comunei Berca, aflată pe o importantă rută turistică. Cei mai mulți locuiesc în blocuri cu patru etaje, racordate la toate utilitățile.

Cartierele au fost primenite în ultimii ani. Absolut toate străzile au asfalt nou iar între blocuri au fost amenajate parcuri de agrement și locuri de joacă pentru copii. ”Momentan e bine. În zona blocurilor sunt toate condițiile, apă, gaze, însă ar mai fi de mărit capacitatea canalizării la blocuri”, spune Mircea, un localnic de 40 de ani.

În plină modernizare, localitatea aflată în vecinătatea Vulcanilor Noroioși a atras noi rezidenți. Se înmulțesc tinerele familii care aleg să se mute în satul cu aspect de oraș, ridicând prețul apartamentelor la peste 30.000 de euro. ”Avem și spațiu de promenadă, locuri de parcare, parcuri pentru copii și pentru adulți. Nu simți că stai la țară”, este părerea lui Andrei, unul dintre noii rezidenți ai localității.

Centrul comunei a devenit loc de promenadă pentru localnici în urma unei investiții din fonduri europene. Platoul pietonal pare a fi al unui oraș modern, cu pavele, fântână arteziană, mobilier urban și spații verzi.

Iluminatul public a fost și el modernizat iar cei care ies la plimbare au acces gratuit la internet. ”Sunt orășeni care ne invidiază, să știți. E aer curat, zonă de munte, plus condiții de oraș”, ne transmite o tânără.

”În centru găsim tot ce are omul nevoie. Când plecăm la oraș, plecăm doar să ne mai plimbăm, să vedem ce mai e și pe acolo. Aici găsim magazine, farmacii, cabinete. Poate că un spital ne-ar mai trebui”, mărturisește o bătrână dintr-un sat al comunei Berca.

Berca are statut de comună, însă condițiile de trai sunt peste cele ale multor orășeni. Adulții muncesc în turism, servicii, la câteva fabrici din zonă, însă cei mai mulți fac naveta în municipiul Buzău, la 20 de kilometri distanță.

”A apărut o fabrică de lapte, s-a dezvoltat o linie de fabricație la produse tradiționale, mai avem fabrica de ceramică. Marea majoritate sunt însă navetiști în Buzău”, declară Ionel Dobrița, primarul comunei Berca.

Dezvoltarea rapidă a comunei nu le-a priit însă tuturor. Acest negustor care deține în centru un magazin mixt se uită cu jind după clienți. Aceștia îi trec mai rar pragul, după ce în Berca au apărut două supermarketuri.

”Am ajuns de vând de 60 de lei pe zi. Nu se poate așa. Lumea se duce în marile lanțuri de magazine și degeaba pun eu prețuri cu adaos mic. Nu e putere economică iar navetiștii lasă banii acolo unde muncesc”, spune Paul Vârlan.

Comuna Berca a ratat statutul de oraș în anii `90, pentru că nu avea spital și judecătorie. Ritmul dezvoltării este la fel de rapid ca al unui oraș.

Autoritățile mai au în plan înființarea unei faleze lângă albia râului Buzău, renovarea casei de cultură, modernizarea liceului tehnologic și asfaltarea mai multor drumuri comunale.